Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale versie poster Dick Bruna tegen kinderarbeid

Datum nieuwsfeit: 07-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Dick Bruna van Helsinki tot Singapore
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

Speciaal voor de FNV maakte Dick Bruna een poster tegen kinderarbeid. Nu is er ook een internationale versie, die over de hele wereld wordt verspreid.

Dick Bruna heeft aan een dikke traan voldoende. Speciaal voor de FNV verbeeldt hij daarmee de zee van ellende die schuilgaat achter kinderarbeid.

De illustratie van de wereldberoemde tekenaar van kinderboeken kan nu ook internationaal een symbool worden voor een hardere strijd tegen kinderarbeid.

Nu verschijnt ook een internationale versie van de poster. Opnieuw van de hand van Bruna, wiens boeken door kinderen en ouders in meer dan zestig landen worden gelezen.

Intussen komen bestellingen uit de hele wereld binnen, van Helsinki tot Singapore en van Zagreb tot Detroit.

De schrijver heeft een tijd moeten zoeken, tot hij de juiste tekening te pakken had.

Dick Bruna: ‘Ik heb lang gerommeld voor ik het goede jongetje had. Waar is hij mee bezig? Houten blokken? Stenen blokken? Een zware hamer? Gaat het kind er half achter schuil?'

'Uiteindelijk wilde ik het kind er toch helemaal op hebben. Dat staat toch centraal, ten slotte. Ik heb ook eerst verschillende tekeningen zonder traan gemaakt. Ook verschillende met twee tranen. Zo werkt het altijd bij mij.'

'Ik heb het ook als in mijn kinderboeken iets verdrietigs is, zoals de dood van oma Pluis. Hoeveel tranen? En dan kom je uiteindelijk op een enkele traan uit. Een beetje flinke dan. Die doet veel meer dan zo'n hele douche vol.'

Met de posters sluit de vakbeweging aan op de ilolex.ilo.ch:1567/scripts/convde.pl?query=C182&query0=C182&submit=Display(conventie) tegen kinderarbeid van de Internationale Arbeidsorganisatie, de ILO. Daarin verplichten 174 landen zich de ergste vormen van kinderarbeid voortaan te verbieden.

In de hele wereld zo'n 250 miljoen kinderen. Dat is een schatting van de internationale vakbondskoepel www2.icftu.org/focus.asp?Issue=childlabour&Language=EN(IVVV).

De FNV heeft een speciale afdeling voor ontwikkelingssamenwerking, FNV Mondiaal. Die is ook flink actief rond www.fnv.nl/04wiezijnwij/mondiaal/kinderarbeid/?f=28&c=304&i=na(kinderarbeid). Onder andere met succesvolle projecten waarin werkende kinderen toegang tot onderwijs krijgen.

De illustratie van Dick Bruna is te www.fnv.nl/?01actualiteit/nieuws/child-labour.bmp(downloaden) op A4-formaat.

Tegen betaling kunt u de poster bestellen op A1-formaat (84 bij 60 cm). Dit kan bij www.fnv.nl/07email(FNV publieksvoorlichting). FNV-leden betalen 2,50, niet-leden 3,75.

Ook de Nederlandse versie - 'Groot verdriet - stop kinderarbeid' is nog leverbaar.

7 augustus 2000

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op www.fnv.nl/nieuws.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie