Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verblijfsontzeggingen omgeving Mathenesserdijk Rotterdam

Datum nieuwsfeit: 07-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rotterdam


Verblijfsontzeggingen omgeving Mathenesserdijk

De burgemeester van Rotterdam zal vanaf 7 augustus aanstaande gebruik maken van de mogelijkheid om verblijfsontzeggingen van maximaal 14 dagen op te leggen aan personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken in het gebied rondom de Mathenesserdijk. Personen die in het gebied openlijk drugs gebruiken of verhandelen, spuiten weggooien of tippelen, krijgen allereerst een ontzegging van 24-uur opgelegd. Na twee maal een 24-uursverbod wordt, bij herhaling van de overtreding, een verblijfsontzegging opgelegd voor de duur van maximaal twee weken. Personen die zich niet houden aan het opgelegde verbod kunnen door het OM worden vervolgd.
Het instrument wordt pas opgelegd als verslaafden hulpverlening van de hand wijzen en volharden in overlastgevend gedrag. Artikel 3.4.1 van de APV biedt al langer de mogelijkheid tot het opleggen van verblijfsontzeggingen, het is echter voor het eerst dat ook van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt.

Nieuw aan de maatregel is dat een specifiek gebied is aangewezen waar de maatregel consequent zal worden toegepast. Overlastgevende personen worden uit het gebied geweerd. Het middel richt zich met name op een hardnekkige, relatief kleine groep verslaafden die zich ophouden in de omgeving van de Mathenesserdijk, met name in de Dirk Danestraat. Het gebied waar de verblijfsontzegging wordt toegepast, wordt omsloten door de Mathenesserweg, de Mathenesserbrug, het gedeelte Mathenesserdijk tot aan het P.C. Hooftplein, het P.C. Hooftplein, de Bilderdijkstraat, de Spaansebocht vanaf de Bilderdijkstraat tot aan de Rijnvis Feithstraat en het Marconiplein, en alle straten die op genoemde wegen aansluiten tot aan de volgende kruising. De politie zal in dit gebied extra gaan toezien op handhaving van de APV.

Pilot
De Stuurgroep Veiligheid besloot in juni van dit jaar tot het uitvoeren van een pilot met de verblijfsontzeggingen. In het kader van de Zomeraanpak is de maatregel, mede na overleg met bewoners uit de Dirk Danestraat, vervroegd uitgevoerd. Het instrument betekent een aanvulling op het bestaande beleid om drugsoverlast in de stad tegen te gaan.

De uitvoering gebeurt onder regie van het politiedistrict Rotterdam West. Afhankelijk van de ervaringen met de toepassing van dit instrument, kan het ook in andere delen van de stad worden toegepast.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie