Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het weer nader verklaard

Datum nieuwsfeit: 09-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Hurricanes

(links/actuele informatie)
Bij de westkust van Afrika is de tropische storm Alberto ontstaan, die koers zet naar het Caribisch gebied en uitgroeit tot een hurricane. Alberto is de eerste hurricane van het seizoen 2000. Zuidelijk van de Kaap Verdische eilanden is ook de tweede tropische storm in de maak, die Beryl gaat heten (zie ook De namen van hurricanes). Via onderstaande links vindt u uitgebreide informatie vinden over de actuele weersontwikkelingen in het Caribisch gebied.

De eerste tropische orkanen van het seizoen, hurricanes in de VS, verschijnen vaak in augustus op de weerkaart. Soms ontstaat er in juli al een en het seizoen duurt enkele maanden. Veel hurricanes worden geboren uit onweersbuien voor de Afrikaanse kust. Met een oostenwind drijven de buien langzaam richting Caribisch gebied, waar ze verder uitgroeien tot tropische stormen.

Als de wind boven gemiddeld 116 km/u komt (windkracht 12) is het een hurricane. De warme zee van minstens 26 graden is een belangrijke energiebron waar ze in activiteit toenemen. Hurricanes worden ingedeeld in vijf klassen volgens de schaal van Saffir/Simpson. Klasse 1 zijn hurricanes met een wind van gemiddeld minstens 117 km/u en hoogstens 155 km/u. Een hurricane met een gemiddelde wind van meer dan 250 km/u zit in klasse 5 en wordt extreem gevaarlijk genoemd. Hurricane Luis, die op 5 september 1995 Sint Maarten trof en Andrew die Florida in 1992 trof, was klasse 4 met gemiddeld van 200 km/u. Mitch, die eind oktober, begin november 1998 Midden Ameika trof was tijdelijk een klasse 5 hurricane. De kern van Mitch lag enkele dagen vrijwel stil voor de kust van Honduras en veroorzaakte op zee windsnelheden van 285 km/h. Daarna nam de wind sterk in kracht af en trok Mitch met hevige regen (naar schatting 600-1000 mm) het binnenland in, waar zich de vreselijke ramp voltrok.

Het ene najaar levert veel meer en zwaardere hurricanes op dan het andere. In 1997 kreeg het Caribisch gebied zeven tropische stormen te verwerken, maar slechts drie bereikten het stadium van een hurricane. Alleen Erica bereikte klasse 4 met gemiddeld 200 km/u, maar deze bleef boven de volle zee. Hurricanes zijn vooral gevaarlijk als ze aan land komen.

Het geringe aantal hurricanes in 1997 in het Caribisch gebied hield verband met de sterke El Niño, het warme zeewater voor de kust van Peru. El Niño verandert de straalstroom, een sterke westelijke wind op ongeveer 10 km hoogte. Tijdens een sterke El Niño is de straalstroom sterker en schuift deze wat op naar het zuiden tot boven het Caribisch gebied. Op grote hoogte waait het hier dan harder en de torenhoge wolkencomplexen waaruit hurricanes ontstaan, waaien op grote hoogte aan "flarden",waardoor de hurricane aan kracht inboet.

In de zomer van 1998 kwam er een einde aan de sterke El Niño. Het werd een La Niña met kouder water voor de kust van Peru. Het Caribisch gebied kreeg daardoor meer hurricanes: drie in 1997 tegen acht in 1998 en zes in 1999. Het aantal orkanen in het Caribisch gebied hangt ook samen met het weer in de Sahel. De buien in dat gebied zijn een bron voor depressies. Daaruit ontstaan de tropische orkanen die het Caribisch gebied aandoen.

* Bewegende satellietbeelden Caribisch gebied
* National Hurricane Center Miami

* Hurricane-informatie en voorspellingen Colorado State University
* Supertyphoon

* The Weather Underground (actuele informatie) Federal Emergency Management Agency

* De hurricanes in het jaar 2000

* Hurricane Lenny (St Maarten, november 1999)
* Dagboek hurricane Georges (september 1998)
* Hurricane Floyd (september 1999)

* Enorme wolkentoppen boven hurricane Bonnie (augustus 1998)
* Hurricane Mitch (oktober/november 1998)
* Tyfoon Paka (september 1997)

* Satellietfilm Bonnie (1,2 MB)
(Om de film te bekijken heeft u MPEG-viewer nodig, bijvoorbeeld Vmpeg)

* Hurricane Luis (Sint Maarten september 1995)
* Zware hurricanes, tyfonen en cyclonen

* Namen van hurricanes

Laatste wijziging: 9 augustus 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie