Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herdenkingstentoonstelling Hiroshima en Nagasaki

Datum nieuwsfeit: 09-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Herdenkingstentoonstelling Hiroshima en Nagasaki

P E R S B E R I C H T
Op 9 augustus staat in Amsterdam weer de jaarlijkse herdenkingstentoonstelling tegen de atoom-aanval op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945. Plek: Jodenbreestraat, bij de Sint Antoniesluis tegenover het Rembrandthuis.
Tevens worden er handtekeningen opgehaald onder het motto: geen kernwapens op ons grondgebied, geen kernwapens in Volkel, kernwapens de wereld uit.
Hulp kan gebruikt worden bij het ophalen van handtekeningen. Hiervoor kun je langskomen tussen 10.00 en 18.00 uur bij de in de Jodenbreestraat.
Onderstaand de tekst van de tentoonstelling.
6 augustus 1945

9 augustus 1945
twee nucleaire bommen worden gegooid
Een op Hiroshima
een op Nagasaki
Wij herdenken de slachtoffers
Van de mens bleef slechts een schaduw over
Overlevenden van de ramp lijden aan ziekten waar geen medicijn voor is. Tot in de volgende generaties constateert men vreemde afwijkingen. Uitspraak van de Nederlandse Vereniging van Medische Polemologen (N.V.M.P.)
Artsen, maar ook andere werkers in de gezondheidszorg hebben tot taak ziekten te bestrijden en gezondheid te bevorderen. Bij kernwapens geldt: - In geval van een kernoorlog of ongeluk met kernwapens staat de medische wetenschap machteloos tegenover de gevolgen daarvan. - Ontploffing, hitte en straling zullen zorgen voor grote hoeveelheden doden en talloze mensen met brandwonden en overdosis aan radioactieve straling. - Zelfs bij een beperkte kernramp geldt dat geen afdoende medische hulp kan worden geboden. Als geen remedie voorhanden is rest: PREVENTIE. Na 1945 blijft men doorgaan met het aanmaken van kernwapens. In 1949 heeft Amerika 169 kernwapens.
De U.S.S.R. heeft in 1949 zijn eerste nucleaire bom. Daarna volgen Engeland(1953), Frankrijk en China in 1964. De wereld is nu 5 kernwapenstaten "rijk": Amerika, China, Engeland, Frankrijk en Rusland. Deze staten - de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog - eigenen zich het recht toe om als enige kernwapens te bezitten. In 1970 wordt dit recht in een verdrag vastgelegd. Het N.P.V., het Non Proliferatie Verdrag. De race om de grootste, sterkste en machtigste te zijn neemt een krankzinnige vorm aan.
In de jaren 80 zijn er over de hele wereld protesten tegen de kernwapens. In Amsterdam en den Haag protesteert men tegen de plaatsing van Amerikaanse kernwapens - de kruisraketten in Woensdrecht.
Men voelt zich niet veilig, juist bedreigd. Als ook nog in 1989 de Berlijnse Muur valt beginnen de staten een aantal van hun kernwapens te ontmantelen. In 1969 69.478 kernwapens. In 2000
31.355 geregistreerde kernwapens. Hierbij zijn niet de kernwapens van India, Pakistan en Israkl geteld.
Het middellange draagsysteem voor kernwapens met een bereik van
500 tot 5000 km wordt afgeschaft. Dit wordt geregeld in 1987 in het INF-akkoord. (Intermediate range Nucleaire Forces)

Wat met de andere systemen?

De START onderhandelingen.
Strategic Arms Reduction Treaty.
Deze onderhandelingen gaan tussen Rusland en Amerika over vermindering van strategische intercontinentale kernwapens. Sterke verminderingen worden over en weer afgesproken voor het jaar 2001 en 2003. De onderhandelingen verlopen moeizaam. Start 1 is door beide staten aangenomen. Start 2 is ook door Doema en Senaat geratificeerd. Start 3 staat nog in de steigers.

Tactische kernwapens

In 1991 nemen en Amerika en Rusland forse stappen tot vermindering van dit systeem. Geen lange en moeilijke onderhandelingen. Er worden van schepen en marine vliegtuigen tactische kernwapens verwijderd, maar de vliegtuigbommen bleven op het grondgebied van een aantal NAVO lidstaten opgeslagen. In VOLKEL bijvoorbeeld.

De NAVO

Deze Noord Atlantische Verdrags Organisatie werd in 1949 opgericht. Aanvankelijk 8 Europese landen + Canada + Amerika. Nu uitgegroeid tot totaal 19 staten. Bij de oprichting sprak men van een verdedigingssysteem. "De nucleaire wapens dienen als afschrikking en verdediging". Volgens het huidige beleid van de NAVO, vastgelegd in het strategisch concept heeft de NAVO het recht om als eerste kernwapens in te zetten. Nederland gaat hiermee akkoord. Dit betekent: Amerikaanse wapens die in Nederland - in Volkel - liggen kunnen op bevel van de NAVO ingezet worden. Nederlandse piloten vliegen vanaf Nederlands grondgebied de tactische kernwapens naar de afgesproken doelen. Zes NAVO-landen waaronder Nederland hebben Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied staan. Men noemt deze landen co-gebruikers.

Een nieuwe dreiging!

Amerika werkt aan een ruimteschild om zich tegen inkomende raketten te beschermen. Hiermee wordt het evenwicht verstoord. Rusland en China verzetten zich tegen het ruimteschild. Ook in andere landen is men geschokt en wijst men op het in 1972 gesloten ABM verdrag. In dit Anti Ballistic Missile Treaty verklaren Rusland en Amerika geen beschermingssysteem te zullen bouwen. Wordt dit een begin van een nieuwe race?
Het einde van de koude oorlog nam bij velen de angst voor het nucleaire geweld weg Kernwapens zijn verleden tijd dacht men, Was het maar waar!!! De laatste 5 jaar ziet men dat dat niet het geval is, en vanuit vele hoeken komt het NEE weer terug. Internationaal bekende generaals en militairen geven het advies: Schaf kernwapens z.s.m. af.
Een onafhankelijke commissie geonstalleerd door de Australische regering kwam tot de uitspraak: "Ieder gebruik van kernwapens is catastrofaal" In deze commissie zaten wetenschappers en Nobelprijswinnaars.
Een zeer belangrijk NEE kwam van het Internationaal Gerechtshof. 8 juli 1996 deed zij een uitspraak over de onwettigheid van kernwapens.
"Kernwapens zijn met geen enkel ander wapen te vergelijken". "Alle staten hebben de verplichting om te goeder trouw onderhandelingen te voeren, en tot een einde te brengen die leiden tot nucleaire ontwapening in al zijn aspecten onder strenge en doeltreffende controle."
Op initiatief van 7 landen wordt een resolutie in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties ingediend. In deze N.A.C.(New Agenda Coalition) komt men met een uitgewerkt stappenplan om uiteindelijk te komen tot: geen kernwapens. Eind vorig jaar, eind vorige eeuw, werd deze resolutie weer door 60 landen ingediend.
111 staten stemden VOOR 13 staten stemden TEGEN 39 staten ONTHIELDEN zich van stemming Nederland onthield zich van stemming.

En nu 2000!

Vredesactivisten hebben weer contact met politici. Sporadisch wordt er weer in de krant geschreven over de kernwapenpolitiek. Vanuit alle kanten wordt er aangedrongen op een politiek debat over kernwapens. Minister van Aartsen heeft zich laten ontvallen dat er kernwapens op ons grondgebied staan: in Volkel. Veel kleine en grotere acties zijn er geweest om de Nederlandse bevolking duidelijk te maken dat in Volkel kernwapens liggen. Een internationale organisatie, Abolition 2000, zet zich in om organisaties achter "afschaffing van kernwapens" te krijgen. 1400 organisaties tekenden!
In mei van dit jaar was er in New York de toetsingsconferentie van het N.P.V. 187 staten, waaronder de 5 kernwapenstaten, verklaarden in hun slotdocument dat zij de kernwapens willen elimineren. Ook Nederland. Citaat slotdocument: "Een ondubbelzinnige overeenkomst van de kernwapenstaten om te komen tot de volledige eliminatie van hun kernwapenarsenaal met als gevolg de nucleaire ontwapening, waartoe alle ondertekenaars van het verdrag zich onder art. V1 hebben verplicht."

Maar wanneer?

Intussen blijven de kernwapens op VOLKEL.
Het woord is nu aan U en mij:


* Wij zullen onze eigen regering moeten wijzen op het feit dat zij kernwapens op hun grondgebied hebben staan. . In Duitsland, Belgik, Noorwegen en Italik, andere landen die Amerikaanse kernwapens op hun grondgebied hebben staan is een debat in de regering over dit onderwerp. -Een brede discussie hierover is broodnodig

* Nederland kan zich verzetten tegen de kernwapens op haar grondgebied. Wij als burgers zullen daarop aan moeten dringen.
--Nederland kan voor stemmen als er weer een NAC-resolutie ingediend wordt.

Zet Uw handtekening onder:

KERNWAPENS DE WERELD UIT


187 staten, waaronder de kernwapenstaten beloofden dit jaar weer volledige eliminatie van kernwapens

ZET DE BELOFTEN OM IN DADEN:
GEEN KERNWAPENS OP ONS GRONDGEBIED
GEEN KERNWAPENS IN VOLKELSamenwerkingsverband Stop de wapenwedloop
Amsteldijk 23, 1074 HS Amsterdam
tel: 020-6 232 535, fax: 020 42 84 060
E-mail: (stop@antenna.nl)
Website: www.antenna.nl/stop

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...