Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Industriële productie hoger

Datum nieuwsfeit: 10-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Industriële productie hoger

Het volume van de industriële productie is in het tweede kwartaal van dit jaar 2,4 procent groter dan in het eerste kwartaal. Vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar ligt de productie in de industrie 3,8 procent hoger. Uit voorlopige cijfers van het CBS blijkt verder dat de industriële productie in juni dit jaar 3,5 procent groter is dan in mei. Ten opzichte van juni vorig jaar ligt de productie in juni 6,1 procent hoger.

Productie eerste halfjaar bijna 3 procent hoger
De productie in de industrie ligt in de eerste helft van dit jaar 2,8 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 1999. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de industriële productie met 1,7 procent ten opzichte van het eerste kwartaal 1999. In het tweede kwartaal is de groei met 3,8 procent ruim twee maal zo groot als die in het eerste kwartaal, aldus het CBS. De industriële productie is in het eerste halfjaar volgens de ondernemers in de industrie in toenemende mate belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. De ondernemers verwachten dat de productie in het derde kwartaal licht zal toenemen.

Hogere productie in alle branches
In de eerste helft van 2000 is de productie in alle branches van de industrie toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar 1999. Een grote stijging is waargenomen in de aardolie-, chemische en rubberindustrie. In deze branche is de productie in de eerste helft van dit jaar met 3,8 procent gestegen. Ook in de voedings- en genotmiddelenindustrie is de productie meer dan gemiddeld toegenomen. In de metaalindustrie en in de hout- en bouwmaterialenindustrie ligt de toename van de productie nagenoeg op het industrieel gemiddelde. In de textiel-, kleding- en lederindustrie en in de papier- en grafische-industrie lag de groei in het eerste halfjaar op de helft van het industrieel gemiddelde.

Technische toelichting
De productie-index is een samengesteld gewogen volume index van de toegevoegde waarde. De wegingen worden ontleend aan de meest recente Nationale Rekeningen. Voor zover bij de samenstelling van de index gebruik wordt gemaakt van omzetten en of voorraadwaarderingen wordt er rekening gehouden met prijsveranderingen. De bij jaar-op-jaar (juni 2000 ten opzichte van juni 1999) vergelijkingen genoemde percentages zijn gecorrigeerd voor het gemiddeld aantal werkdagen per maand. Bij de berekening van het aantal werkdagen wordt rekening gehouden met het aantal zaterdagen en zondagen in de maand, alsmede met algemeen geldende feestdagen. Bij maand-op-maand (juni 2000 ten opzichte van mei 2000) vergelijkingen zijn de gegevens bovendien gecorrigeerd voor seizoeninvloeden. De cijfers hebben een voorlopig karakter. Cijfers over de industriële productie van voorafgaande maanden kunnen zijn aangepast op grond van de meest recente gegevens.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie