Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

LTO wil duidelijk signaal over gewasbeschermingsmiddelen

Datum nieuwsfeit: 10-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Toelating landbouwkundig onmisbare middelen

Donderdag 10 augustus 2000 - Boeren en tuinders moeten een duidelijk signaal krijgen van de bevoegde instanties dat er geen prioriteit wordt gegeven aan de controle en de handhaving van het gebruik van de negen landbouwkundig onmisbare gewasbeschermingsmiddelen. Dit is de mening van LTO-Nederland.
De organisatie stelt dat een spoedige oplossing noodzakelijk is voor de huidige bijzonder onduidelijke situatie met betrekking tot het bezit en het gebruik van de middelen. In bestaande teelten kan de noodzaak van de betreffende middelen al de komende weken aan de orde zijn. Het gaat hierbij onder andere om de bestrijding van insecten en spint in grondgebonden teelten in de glastuinbouw (vooral siergewassen, maar ook vruchtgroenten), de onkruidbestrijding bij het planten van aardbeien, en, incidenteel, om de bestrijding van insecten en schimmels in de fruitteelt en boomteelt.
Voor de voorbereidingen voor teelten voor volgend jaar is het ook nodig dat de toelating van de landbouwkundig onmisbare gewasbeschermingsmiddelen snel wettelijk wordt geregeld. Mocht er niet snel een oplossing komen, zullen alsnog, tegen de eerdere uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer, teelten uit Nederland verdwijnen, verwacht LTO-Nederland.
De Tweede Kamer besloot 9 augustus om op 22 augustus wetgevend overleg te voeren over de benodigde wijziging van de Bestrijdingsmiddelenwet. Bij een vlotte afhandeling door de Tweede en Eerste Kamer kan de wet in november gewijzigd zijn, waarmee de negen onmisbare middelen meteen zijn toegelaten.

Nadere informatie: Geert Pinxterhuis (070-3382779) en Jo Ottenheim (070-3382777)

Zie ook de knop 'Actueel' bij Gewasbescherming, te vinden op de website van LTO-Nederland www.lto.nl onder de thema's.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: (info@lto.nl)

(Auteur: LTO-Nederland)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie