Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU Belgie verheugd over publicatieverbod namen pedofielen

Datum nieuwsfeit: 10-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Databank voor gerechtelijke informatie: géén prioriteit voor regering-Verhofstadt? (10/08/00)

De VU verheugt zich over de alerte reactie van de Liga van de Rechten van de Mens, waardoor de rechtbank verbod oplegde om de lijst van zowat 100 vermeende of veroordeelde pedoseksuelen te publiceren.

Het wordt tijd dat wie verantwoordelijkheid draagt durft te zeggen waar het in een rechtstaat op aan komt. In een rechtstaat geldt immers het vermoeden van onschuld en zijn politie en gerecht als enige belast met de criminaliteitbestrijding, van welke aard ook.

De minister van Justitie heeft dit nu gelukkig ingezien. Einde maart van dit jaar pleitte de minister in een interview met Top-radio zélf nog voor de publicatie op internet van de namen van veroordeelde pedoseksuelen. Slechts na een interpellatie in plenaire vergadering van kamerlid en VU-voorzitter Geert Bourgeois op 30 maart, haalde minister Verwilghen bakzeil.

De minister zou beter, en bij hoogdringendheid, werk maken van een centrale gegevensbank, toegankelijk voor het gerecht en in bepaalde omstandigheden voor speurders. De miljarden die nu reeds in de informatisering van het gerecht geïnvesteerd zijn, hebben nog altijd niets veranderd aan de eiland-configuratie van de 27 parketten.

Het wekt verbazing dat het kabinet van de minister van Justitie verklaart verrast te zijn dat er terzake een probleem is. E-justice was toch een prioriteit voor de minister van Justitie?

Auteur:
Geert Bourgeois
Algemeen voorzitter VU

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie