Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Volksunie kritisch over taalexamen administratie

Datum nieuwsfeit: 10-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Geen dubbelzinnigheid bij aanpassing taalexamen administratie (10/08/00)

De VU nam kennis van het voorstel van de federale minister van Ambtenarenzaken Van den Bossche inzake de organisatie en de evaluatie van de taalexamens voor de administratie, zoals dat tijdens de laatste ministerraad voor de politieke vakantie werd goedgekeurd.

De indruk wordt gewekt dat op een correcte manier gestreefd wordt naar een beter evenwicht tussen een goede opleiding van de deelnemers aan het taalexamen en het examen zelf. Er is formeel geen sprake van een vergemakkelijking, wel van een optimalisering van de slaagkansen. De opvallend lage slaagcijfers voor het taalexamen doen overigens vragen rijzen over de kwaliteit van het taalonderricht in de scholen. En dit zowel aan Vlaamse als aan Franstalige kant.

De VU wil waarschuwen voor mogelijke dubbelzinnigheid van de operatie "aanpassing en evaluatie van het taalexamen". Deze zinvolle ingreep mag niet betekenen dat de deur wijd open gesteld wordt voor een versoepeling van de taalvereisten voor ambtenaren. Gezegd wordt inderdaad dat de Franstalig-Brusselse onwil bij de uitvoering van het taalhoffelijkheidsakkoord politiek gekoppeld zou zijn aan een afspraak binnen de federale meerderheid over een vereenvoudiging van het taalexamen, wat vooral binnen Brussel een verdere uitholling zou impliceren van de noodzakelijke tweetaligheid van de diensten. Geleerd door de onaanvaardbare afwikkeling van de kwestie van de tweetalige rechters binnen Brussel, zullen wij de verdere afhandeling van het dossier "organisatie van de taalexamens" met grote waakzaamheid blijven opvolgen.

Minister Van den Bossche verspreidde gisteren op zijn beurt de kwakkel dat de onderdelen van een zeilboot behoren tot de vragen die op een taalexamen gesteld worden. Van deze minister verwachten wij dat hij erover waakt dat de taalkennisvereiste niet uitgehold wordt onder Franstalige druk.

Auteur:
Geert Bourgeois
Algemeen voorzitter VU

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder VU
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: (ben.weyts@vu.be)
Url: www.vu.be


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie