Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Waddenweer vaak beter dan in binnenland

Datum nieuwsfeit: 11-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Zomers Waddenweer

De VVV's op de Wadden klagen met enige regelmaat en alleen in minder goede zomers over de kwaliteit van de weerberichten. Ze vinden dat weerkundigen in de media te weinig aandacht besteden aan het karakteristieke weer op de Waddeneilanden. Uit de klimatologische gegevens van het KNMI blijkt inderdaad dat het weer aan de kust in de zomer vaak beter is dan in het binnenland. Dit jaar heeft het kustgebied tot begin augustus zo'n 1100 uur zon gehad tegen 970 uur in het binnenland, een normaal verschil maar in het hele land scheen de zon iets meer dan het klimatologisch gemiddelde over deze periode.

Overal in het land viel meer regen dan normaal maar de Wadden en de kop van Noord-Holland komen er in verhouding tot de rest van het land een stuk minder nat. In deze gebieden is het in het najaar meestal natter dan elders. De nog relatief warme zee bevordert dan de buienactiviteit aan de kust. (zie neerslagkaartje januari-augustus).

Zonaanbidders komen vaak enthousiast en gebruind terug van vakantie aan zee. De kust is in het voorjaar en de zomer inderdaad de zonnigste plek en zelfs in zeer wisselvallige zomers kan het weer daar meevallen. De zon schijnt daar in een zomermaand zo'n 20 tot 40 uur langer dan in het oosten van het land. Zowel in mei als in juni mag op de Wadden meer dan 200 uur zon worden verwacht. In juni, de zonnigste maand, heeft Schiermonnikoog gemiddeld 216 uur zon, Terschelling 223 en het zonnigste plekje vinden we bij Den Helder met 228 uur zon. In de zonnigste maand van de eeuw, mei 1989, scheen de zon op de Waddeneilanden zelfs circa 340 uur.

Ook in hete periodes is aan de kust heerlijk omdat het daar dan niet zo warm wordt. Vooral in de lente en de voorzomer is de verkoeling merkbaar door de nog relatief koude zee. Op één van de warmste dagen van de eeuw, eind juni 1947 toen het in Maastricht 38 graden werd, noteerde Hoorn op Terschelling een hoogste temperatuur van 28,7 graden.

Het temperatuurverloop is op de Wadden een hoofdstuk apart. Op frisse dagen kan het er dankzij de zon, zeker op windbeschutte plekjes achter de duinen warm zijn. De temperatuurverschillen hangen samen met de bodem. Strandgangers weten dat het zand brandend heet kan worden en temperaturen van 50 graden zijn daar geen uitzondering, ook als de luchttemperatuur nog geen 20 graden is. De gemiddelde temperatuur, 's middags zo'n 17 tot 20 graden, zegt dus vaak niet veel over de voelbare warmte op de Waddeneilanden.

In hete zomers doen de Wadden bij een sterke zuidoostenwind goed mee met de warmte, vooral bij laagwater. Zo liep de temperatuur al op 7 juni 1996 op Terschelling op tot bijna 30 graden, extreem zo vroeg in de zomer. Tropische dagen met temperaturen boven 30 graden zijn er een zeldzaamheid, maar komen wel voor, vooral later in de zomer als het water in de Waddenzee flink is opgewarmd. Zo werd het op 24 juli 1994 langs de hele Waddenkust tropisch tot 32 graden op Terschelling. Een weeramateur in Hoorn zag de thermometer toen zelfs in de Waddenzee op 27 graden steken. In augustus 1990 was het op de Wadden twee dagen achtereen tropisch: op Schiermonnikoog werd op 4 augustus van dat jaar 32,8 graden gemeten.

Laatste wijziging: 11 augustus 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie