Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Contact tussen Leidenaar en student zo slecht nog niet

Datum nieuwsfeit: 11-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Contact tussen Leidenaar en student zo slecht nog niet

'We leven als goede buren in hetzelfde steegje'

BESTUURSDIENST - Informatiekraampjes, pizzapicknicks en popconcerten. Wagonladingen frisse eerstejaars die achter de genummerde bordjes van hun mentoren door de binnenstad drommen. De jaarlijkse introductieweek voor studenten komt er weer aan. Wat vindt de doorsnee Leidenaar eigenlijk van al die studerende jongens en meisjes?

Tijdens zijn welkomstwoord in de Hooglandse kerk herinnert de burgemeester zijn kersverse ingezetenen er elk jaar streng aan om tijdens het feesten aan hun nieuwe buren te denken. Nachtelijk rumoer, zeeën van fietsen, bierglazen op straat: het mag de 'tijd van jullie leven' zijn, maar het moet niet te gek worden. Wie denkt dat niet-studerende Leidenaars altijd mopperen over de studenten, heeft het echter mis.

Echte 'Leienaars'
Ook al willen sommige geboren en getogen Leidenaars wel eens plagerig van de 'El Shit-week' spreken: een groot deel van de inwoners vindt het prettig dat er studenten in Leiden zijn. Dat blijkt uit de antwoorden op een enquête die de gemeente vorig jaar oktober in het Leids Nieuwsblad en universiteitskrant de Mare plaatste. Hoewel de studenten erg 'op zichzelf' zijn (46% van de Leidenaars vindt dat ze niet goed integreren) noemt 53% van de inwoners de aanwezigheid van studenten 'leuk'. Ook vindt meer dan de helft van de Leidenaars de universiteit 'belangrijk voor de economie van de stad'. Van de studenten is 52% het niet eens met de stelling dat hun buurtgenoten afwijzend op ze zouden reageren. De helft van de studenten zegt regelmatig een praatje met een buurtgenoot aan te knopen.

Hartverwarmend
Een rondje langs de studentenverenigingen leerde dat studenten en buurtbewoners er samen best uitkomen. Mevrouw Simons uit de Kolfmakersteeg bijvoorbeeld. Ze woont al zevenendertig jaar pal tegenover studentenvereniging Catena. 'De band die wij hebben is echt verschrikkelijk goed', zegt ze. Sinds haar dochter en haar man kort na elkaar overleden zijn, doen de studenten elke dag boodschappen voor haar. Maar ze komen ook bij haar op bezoek om hun hart te luchten. Als het uit is met vriend of vriendin, biedt mevrouw Simons graag een luisterend oor.
'Ik loop met een stok', vertelt ze. 'En dat is lastig met zware boodschappen. Het bestuur van Catena zit altijd voor het raam te vergaderen. Een jaar geleden zagen ze dat het niet helemaal goed ging toen ik langs kwam. Een paar uur later belden de bestuursleden bij me aan. Ze boden aan om me te helpen. Dat vond ik hartverwarmend. Ze zijn nu een enorme steun voor mij.'
Acht jaar geleden was het heel anders. 'Toen hadden we nog verschrikkelijk veel last van studenten die een glaasje te veel op hadden', vertelt ze. 'De andere kroegen waren dan al dicht, maar hier kon je altijd nog terecht. Wij zaten met de ellende.' Intussen heeft mevrouw Simons ze aardig onder de duim gekregen: de leden houden zich redelijk aan de waarschuwing dat op het bord boven de deur van de vereniging is geklad: Geen fietsen in de steeg en stilte in de steeg s.v.p. 'En dat het een keertje mis gaat, dat hoort er nu eenmaal bij.'

Fietsenzee
Ook op Hogewoerd, waar studentenvereniging SSR huist, zijn fietsen een doorn in het oog van de buurtbewoners. Daarom bespreekt de vereniging maandelijks eventuele ergernissen in het buurtcomité, vertelt Ajolt Elsakkers. Onlangs organiseerde de vereniging samen met de buurt en de Leidse Welzijnsorganisatie (LWO) spelletjes voor de Nationale Straatspeeldag. 'En de zaterdag voor onze dies, de verenigingsverjaardag, in oktober', vertelt Elsakkers, 'is er op SSR ook een feest voor alle kinderen uit de buurt.' In de El Cid-week is overlast volgens Elsakkers echter onvermijdelijk. 'We hopen dan ook dat het goede contact dat we met de buren hebben opgebouwd in deze week zijn vruchten afwerpt.'

Informatie en klachten
Alle inwoners zijn geïnformeerd als er een El Cid-activiteit bij hen in de buurt is georganiseerd. Mocht u desondanks vragen of klachten hebben, dan kunt u bellen met de El Cid-commissie (071-5278327).

Leidenaars over studenten, studenten over Leidenaars De gemeente deed vorig jaar oktober een onderzoek naar de vraag hoe Leidenaars denken over hun stad. Ze vroegen in die enquête ook naar hun mening over studenten. De studenten kregen tegelijkertijd de vraag voorgelegd hoe zij dachten over hun niet-studerende stadgenoten. Twee vragen uit de enquête:

Niet-studerende Leidenaars:
'Ik vind het leuk dat er studenten in Leiden zijn'

 
helemaal mee eens        25% 
mee eens 28%
niet mee eens, niet mee oneens 22%
mee oneens 10%
helemaal mee oneens 6%
weet niet 9%
Studenten:
'Andere mensen in de buurt staan afwijzend tegenover studenten'
 
helemaal mee eens        3% 
mee eens 9%
niet mee eens, niet mee oneens 19%
mee oneens 38%
helemaal mee oneens 15%
weet niet 16%
Aan de enquête deden 730 Leidenaars en 360 studenten mee. De Stichting van Economische Onderzoekingen (SEO) voerde het onderzoek in opdracht van de dienst Economische en Sociale Zaken uit.

Lief en leed bij een kopje koffie. Studenten en buurtbewoners kunnen het soms bést met elkaar vinden. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie