Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Projectsubsidies voor de buitenlandse neerlandistiek

Datum nieuwsfeit: 11-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

11 augustus 2000

Projectsubsidies voor de buitenlandse neerlandistiek

In 1997 heeft de Taalunie een nieuwe subsidiesystematiek ingevoerd voor de buitenlandse neerlandistiek. Een van de ondersteuningsmogelijkheden binnen dit subsidiestelsel is de zogenaamde projectsubsidie. Buitenlandse vakgroepen Nederlands die een compleet neerlandistiekprogramma van taalkunde, letterkunde en taalverwerving aanbieden, kunnen sinds 1998 subsidies voor projecten aanvragen. Hiermee worden ze in staat gesteld een landelijke of regionale centrumfunctie te vervullen.

Een adviescommissie van deskundigen uit de neerlandistiek en het onderwijs Nederlands heeft in december 1999 de projectaanvragen voor 2000 beoordeeld. Subsidies zijn toegekend aan:

* Carl von Ossietzky Universität in Oldenburg, Duitsland: er is een promotiebeurs verstrekt voor twee jaar (1999-2000 en 2000-2001). Daarnaast wordt voor drie jaar (2000-2001, 2001-2002 en 2002-2003) het opzetten en ontwikkelen van een afstudeerrichting 'Niederlande-Studien' ondersteund.
* Université Paris IV - Sorbonne / Frankrijk: gesubsidieerd wordt een driejarig letterkundeproject (2000, 2001 en 2002). Van februari tot april 2000 heeft Nelleke Noordervliet in dit kader een gastdocentschap 'Vrouwenliteratuur' vervuld.
* University of Hull / Groot-Brittannië:
er is een subsidie toegekend voor de ontwikkeling van computerondersteund materiaal (het laatste jaar van een driejarig project) en een subsidie voor de verdere ontwikkeling van de cursus 'Lagelands' (2000 en 2001).

* Universität Wien / Oostenrijk:
gedurende een periode van drie jaar (1998, 1999 en 2000) worden verschillende projecten ondersteund om de regionale uitstraling te bevorderen die deze universiteit heeft voor de landen van Midden- en Oost-Europa, in het bijzonder Tsjechië en Slowakije. Het gaat om projecten op het gebied van curriculumontwikkeling voor de neerlandistiek in Midden- en Oost-Europa en voor de ontwikkeling van (elektronisch) onderwijsmateriaal. Ook wordt in dit kader subsidie verstrekt voor de organisatie van een jaarlijkse zomercursus Nederlands voor gevorderde studenten ('Sommerkolleg'). De Weense universiteit is bovendien verantwoordelijk voor het opzetten, coördineren en verder ontwikkelen van het onderdeel 'Nederlandstalige literatuur voor het buitenland' van de Internetomgeving Taalunieversum.
Ook voor 2001 kunnen vakgroepen projectsubsidies aanvragen. Zij kunnen daarvoor gebruikmaken van het speciale aanvraagformulier (Word-document). De inzendtermijn sluit op 1 oktober. Klik om naar boven te gaan.© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie