Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haalbaarheidsonderzoek naar claims tegen Japanse bezetter

Datum nieuwsfeit: 11-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Haalbaarheidsonderzoek naar Indische claims

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een onafhankelijke commissie opdracht gegeven om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de zogenoemde Indische claims. Dit haalbaarheidsonderzoek moet uitwijzen of claims met betrekking tot goederen die door de Japanse bezetting verloren zijn gegaan in behandeling kunnen worden genomen.
De haalbaarheidsstudie richt zich nadrukkelijk niet op de mogelijkheden om claims op Japan te onderzoeken. Het gaat om een onderzoek naar de mogelijke aansprakelijkheid van de Nederlandse overheid voor het verlies van goederen zoals: sieraden, edele metalen, diamanten, huisraad, overige roerende goederen (o.a. auto's, kluisjes), effecten, bedrijven en onroerende goederen. Voor het onderzoek wil de commissie beschikken over alle archieven die duidelijkheid kunnen verschaffen over de Indische claims.

De Nederlands-Indische Bond van Ex-krijgsgevangen en Geïnterneerden (NIBEG) verzamelde onder meer particuliere claims. De NIBEG is actief geweest van 1945 tot 1963. Volgens de commissie kan het NIBEG-archief een belangrijke bron van informatie vormen voor het haalbaarheidsonderzoek. Het gedeelte van het NIBEG-archief dat mogelijk informatie bevat over de indiening en afhandeling van particuliere claims is tot op heden niet aangetroffen. Het accent van het onderzoek ligt op de jaren 1945-1949.

De commissie verzoekt (verwanten van) degenen die betrokkenheid hebben gehad bij de NIBEG en mogelijk over aanwijzingen beschikken die kunnen leiden tot het terugvinden van het archief, zich zo spoedig mogelijk met de commissie in verbinding te stellen.

Indien u over relevante informatie beschikt kunt u zich wenden tot het secretariaat van de commissie.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Project Tegoeden Tweede Wereldoorlog Adres: De heer P.P. Crombeen
Postbus 16159
2500 BD Den Haag
Telefoon:070 - 340 5021
Fax: 070 - 340 7707
E-mail: P.P. Crombeen

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Ouderen - Oorlogsgetroffenen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie