Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMI over de Augustuswarmte

Datum nieuwsfeit: 14-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Augustuswarmte

De oogst- of korenmaand, zoals augustus wel wordt genoemd, is aan zee de warmste maand van het jaar. Water warmt langzamer op dan land en de hoogste zeewatertemperaturen worden meestal aan het eind van de zomer gemeten. De kust profiteert daar goed van en vooral 's avonds en 's nachts is dat te merken. Zo heeft Vlissingen in augustus een gemiddelde minimumtemperatuur van 14,4°C en in warme periodes komt de temperatuur daar 's nachts soms niet onder de 20°C. In het binnenland, waar de langere nachten al fris kunnen worden, ligt het gemiddeld minimum rond 11°C en daalt de temperatuur soms al tot dichtbij het vriespunt.

In de middag worden de hoogste temperaturen juist landinwaarts gemeten en varieert het gemiddelde van 19°C langs de kust van Noord-Holland tot ruim 22°C in het zuiden. De warmste dagen hebben we vaak in de eerste helft van de maand, maar ook eind augustus kan het nog tropisch zijn. De hoogste temperatuur van de eeuw in ons land gemeten staat toevallig genoteerd op 23 augustus, toen de waarnemer in Warnsveld in de zomer van 1944 de thermometer op 38,6°C zag staan. Meer recente hitte staat geboekt op 4 augustus 1990, toen Kapellebrug (Zeeland) 36,7°C boekte en 4 augustus 1994 met 36,3°C in Volkel.

De kans op een hittegolf, een periode met minstens vijf zomerse dagen (25°C of hoger) achter elkaar waarvan er zeker drie tropisch (30°C of hoger) zijn, is in de eerste helft van augustus duidelijk groter dan later in die maand. Van de 31 hittegolven, die in deze eeuw in De Bilt zijn voorgekomen, vielen er zeven geheel en acht gedeeltelijk in augustus. De meest recente in de zomer van 1997 duurde van 5 tot en met 13 augustus, toen de temperatuur in De Bilt zelfs op vijf achtereenvolgende dagen tot meer dan 30 graden opliep. Augustus 1997 is met gemiddeld 20,5 graden de warmste oogstmaand geworden tenminste sinds het begin van de waarnemingen in 1706.

In drie zomers van deze eeuw begon de hittegolf pas in de tweede helft van de maand. Zowel in 1930 als in 1940 begon pas op 26 augustus een hittegolf. Op 29 augustus 1930 werd in Maastricht een temperatuur van 35,3°C gemeten. In deze periode beleven we vaker een opleving van de zomer. In de volksmond wordt dat de Augustijnzomer genoemd, naar de heilige Augustinus wiens naamdag op 29 augustus valt. Flarden van nevel of mist, die na zonsondergang ontstaan en vaak ook 's ochtends nog blijven hangen roepen dan een herfstachtige sfeer op.

Laatste wijziging: 13 augustus 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie