Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw beroep van optometrist wettelijk geregeld

Datum nieuwsfeit: 14-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuw beroep van optometrist wettelijk geregeld

Een drempelloze zorgverlener in de eerste lijn, zo heeft minister Borst de optometrist al genoemd. In september treedt de wettelijke regeling van het beroep in werking. Optometrist is daarmee het eerste nieuwe beroep dat wettelijk geregeld is sinds de invoering van de Wet BIG (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg).

De optometrist kan een bijdrage leveren aan het oplossen van het tekort aan oogartsen en aan verbetering van de kwaliteit van deze zorg, verwacht het ministerie van VWS. Met name in de screening op oogaandoeningen kan deze beroepsbeoefenaar een flink stuk werk bij de oogarts wegnemen, waardoor deze zich meer kan richten op behandeling. En in tegenstelling tot de huisarts kan de optometrist zich volledig toeleggen op diagnostiek op het gebied van oogzorg. De optometrist is hiermee een goed voorbeeld van verschuivende domeinen in de zorg. Behandeling van oogaandoeningen valt uitdrukkelijk niet onder het takenpakket van de optometrist. Zijn rol ligt in het herkennen van pathologische aandoeningen en zo nodig doorverwijzen. Ook kan hij, op verwijzing van oogarts of huisarts, chronisch zieke patiënten regelmatig screenen in het geval hun ziekte een risico op oogaandoeningen met zich meedraagt. Patiënten en consumenten zijn tevreden over de regeling. Op de titel van optometrist kunnen voortaan alleen nog HBO-opgeleiden aanspraak maken. Voorheen mochten ook opticiens met een post-MBO-opleiding zich optometrist noemen. Zij zijn echter niet geschoold in het verrichten van uitgebreide oogonderzoeken en beschikken over onvoldoende medische kennis om onderzoeksgegevens te interpreteren, vindt de wetgever. Bovendien moet het publiek erop kunnen vertrouwen dat elke optometrist over de vereiste deskundigheid beschikt. Voor degroep MBO-ers is een overgangsopleiding ingesteld waarmee ze de gewenste kwalificatie kunnen behalen.
Regeling van het beroep zorgt voor duidelijkheid over de afbakening van deskundigheidsgebieden, maar kan geen samenwerking tussen beroepsgroepen afdwingen. In het Landelijk Platform Oogzorg, waarin alle partijen in de oogzorg (inclusief patiënten) zijn vertegenwoordigd, moet deze samenwerking worden uitgewerkt.

Dit artikel is gepubliceerd in VWS Bulletin, nummer 7 van 12 augustus 2000

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Werken in de gezondheidszorg

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie