Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start werkzaamheden Utrechtseweg te Amersfoort

Datum nieuwsfeit: 14-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amersfoort


ms 16 augustus 2000

Start werkzaamheden Utrechtseweg

Op maandag 14 augustus wordt gestart met ingrijpende werkzaamheden in het Amersfoortse Bergkwartier. In een tijdsbestek van bijna vijf maanden wordt de Utrechtseweg tussen de kruising met de Tesselschadelaan en de kruising met de Emmalaan opnieuw ingericht. Tegelijkertijd wordt bij het ziekenhuis De Lichtenberg een rotonde aangelegd.

Al geruime tijd staat de kruising bij het ziekenhuis De Lichtenberg bekend als verkeersonveilig. In 1998 zijn gemeente, buurtcomités en stedelijke belangenorganisaties om tafel gegaan om samen tot een goed plan voor een veiliger kruising te komen. Daarna volgde een relatief lang en intensief planproces. Aanvankelijk leek de oplossing snel gevonden: een rotonde om het grasveldje bij De Lichtenberg heen. Door verschillende factoren bleek deze oplossing niet haalbaar. Daarna is opnieuw onderzocht, verkend en getekend. Een fors aantal varianten is over tafel gegaan.

In juni 1999 zijn enkele plannen aan de raadscommissie VDO voorgelegd. De commissie sprak toen geen voorkeur uit, maar vroeg om nog een keer te kijken naar een betere oplossing. De doorbraak kwam snel daarna toen bleek dat met nauwkeurig passen en meten een goede rotonde uitgevoerd zou kunnen worden in de oksel van de kruising van de Emmalaan met de Utrechtseweg. Dit ontwerp kon op enthousiasme rekenen bij zowel de participatiegroep als het college van B&W. De rotonde voldoet aan het uitgangspunt om tot een kwalitatief goede en bovenal verkeersveilige oplossing voor de kruising te komen. Bovendien, zo blijkt uit de inspraakreacties, kan iedereen zich goed in vinden in het uiteindelijke plan voor de rotonde en voor de herinrichting van een deel van de Utrechtseweg.

Herinrichting in drie fases
De herinrichting van de Utrechtseweg wordt in drie fases uitgevoerd. Het eerste stuk dat op de schop gaat ligt tussen de kruising Utrechtseweg/Tesselschadelaan en de Sophialaan. Daarna is het deel tussen de Sophialaan en de Van Maerlantlaan aan de beurt en tenslotte wordt het deel tussen de Van Maerlantlaan en de Emmalaan aangepakt. Deze fases zullen elkaar gedeeltelijk overlappen. Tegelijkertijd met de start van het werk op de Utrechtseweg wordt begonnen met de aanleg van de rotonde. Dit is een stuk lastiger dan het werk op de Utrechtseweg. Zo moet het riool voor een deel verlegd worden en moeten forse bundels nieuwe telecomkabels de grond in. De rotonde wordt in delen aangelegd. Daarbij is het werk zo ingedeeld dat de afsluiting van straten ter hoogte van de rotonde zo kort mogelijk duurt.

Bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden
Vanaf de start van het werk op 14 augustus wordt de Utrechtseweg afgesloten op het deel tussen de kruising van de Utrechtseweg met de Tesselschadelaan en met de Nassaulaan (beide kruisingen blijven wel open voor verkeer). Deze afsluiting duurt tot circa maandag 22 december. Dan is de nieuwe bestrating voldoende gezet en kan de Utrechtseweg weer voor doorgaand verkeer worden opengesteld.

Tot die periode gelden de volgende omleidingsroutes:

1. Verkeer komend vanaf de Stichtse rotonde (uit de richting Utrecht) naar de Stadsring wordt omgeleid via de Daam Fockemalaan - Barchman Wuytierslaan en de Stationsstraat. Deze omleiding geldt ook voor verkeer in de tegengestelde richting.

2. Verkeer vanaf de Stichtse rotonde met het ziekenhuis en de directe omgeving als bestemming wordt omgeleid via de Rondweg Zuid en de Leusderweg.

3. Verkeer komend uit de richting Leusden wordt ruimschoots voor de Stichtse rotonde geadviseerd om via de Leusderweg richting Stadsring of ziekenhuis De Lichtenberg te rijden.

4. Verkeer met bestemming De Lichtenberg kan het ziekenhuis via de Vondellaan bereiken.

Bomen voor Amersfoortse dikhuiden
In het kader van de herinrichting van de Utrechtseweg moet een deel van de bomen gekapt worden. Daarvoor in de plaats komen nieuwe bomen. Voor de huidige bomen is een nuttige bestemming gevonden. De Amersfoortse olifanten in Dierenpark Amersfoort zijn hard toe aan een uitbreiding van hun verblijfsvertrekken. De bomen die groot genoeg zijn worden daarom getransporteerd naar de dierentuin om op een later moment gebruikt te worden voor de bouw van een nieuw verblijfsvertrek voor de olifanten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie