Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Omkering stereo-specificiteit op Universiteit Wageningen

Datum nieuwsfeit: 15-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Wageningen Universiteit

Persbericht

15-08-00, nr. 058

Van links- naar rechtsdraaiende producten

Dr. Willem van Berkel en ir. Robert van den Heuvel van het laboratorium voor Biochemie van Wageningen Universiteit hebben de stereospecificiteit van het enzym vanillyl-alcohol oxidase (een eiwit) omgekeerd. Dit werd bereikt door het enzym met behulp van gerichte protein engineering op twee plaatsen te veranderen. De omkering van de stereospecificiteit met behulp van deze methode is nog niet eerder beschreven. De resultaten van deze studie worden komende maand gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

In de natuur zijn veel producten optisch actief. Dit wil zeggen dat er van deze stoffen twee vormen bestaan die elkaars spiegelbeeld zijn. Meestal produceren enzymen maar één van deze twee vormen van het optisch actieve product. Dit noemen we de stereospecificiteit van enzymen. Deze optisch actieve verbindingen hebben vaak totaal verschillende biologische eigenschappen. Een van de beste voorbeelden hiervan is carvon: linksdraaiend carvon heeft een muntsmaak en rechtsdraaiend carvon heeft een karwijsmaak.
De industrie maakt meer en meer gebruik van biologische (enzymatische) productieroutes om aan de vraag naar optisch zuivere stoffen (alleen de links- of rechtsdraaiende stof) te voldoen. Echter de specificiteit van enzymen verhindert vaak de productie van de gewenste links- of rechtsdraaiende stof. Tot nu toe is het zeer moeilijk gebleken om een enzym zodanig te veranderen dat zowel de rechts- als linksdraaiende stof zuiver kan worden geproduceerd. Dit heeft tot gevolg dat er steeds gezocht moet worden naar het enzym met de juiste optische activiteit. Het gebruik van enzymen wordt hierdoor erg duur.

De onderzoekers in Wageningen hebben het enzym vanillyl-alcohol oxidase specifiek op twee plaatsen veranderd, zodanig dat de stereospecificiteit van het enzym wordt omgekeerd. Zij kunnen dus nu de zuivere linksdraaiende stof (een aromatische alcohol) produceren met natief vanillyl-alcohol oxidase en de zuivere rechtsdraaiende stof met het specifiek veranderde vanillyl-alcohol oxidase. Vanillyl-alcohol oxidase produceert aantal geur- en smaakstoffen zoals vanilline en staat daarom in de belangstelling van de levensmiddelenindustrie. Ook uit wetenschappelijk oogpunt is vanillyl-alcohol oxidase een interessant enzym omdat het model staat voor een omvangrijke familie van structureel verwante eiwitten.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie