Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Klacht Alternatieve Konsumenten Bond tegen vleesadvertentie

Datum nieuwsfeit: 15-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT ALTERNATIEVE KONSUMENTEN BOND


Onderwerp: klacht tegen vleesadvertentie

Datum: 15 augustus 2000

Domme actie Voorlichtingsbureau Vlees

Alternatieve Konsumenten Bond dient klacht in

Het Voorlichtingsbureau Vlees dacht een buitenkansje te hebben het imago van vlees op te vijzelen. Daags na het bericht in de Telegraaf op 28 juli over een Engels onderzoek - "Meisjes slimmer door rood vlees" verscheen de paginagrote advertentie waarin een grote foto van een meisje ondertiteld wordt met "domkop". Hiermee worden meisjes bedoeld die vlees zouden laten staan omdat ze een modelfiguur belangrijker vinden dan een hoge IQ-score . Om juist die groep die vaak eetstoornissen ontwikkelt vanuit psychische oorzaken, op zo n beledigende wijze aan te spreken vindt de Alternatieve Konsumenten smakeloos en een wel erg domme manier om een groep ex-consumenten terug te winnen.

De Alternatieve Konsumenten Bond dient tegen deze advertentie een klacht in bij de Reclame Code Commissie. De advertentie is niet alleen nodeloos kwetsend voor jonge en oudere vegetariërs, de tekst is ook misleidend. Ten eerste wordt in het onderzoek van King s College alleen het verband gelegd tussen een lagere ijzeropname uit voeding en een lagere score op een intelligentietest. IJzer uit vlees is echt niet beter dan ijzer uit bruin brood en groenten, zoals ook het Voedingscentrum bevestigt in het artikel in de Telegraaf.

Daarnaast suggereert de advertentie dat meisjes geen vlees eten om af te slanken. De belangrijkste reden is echter, zoals iedereen met opgroeiende dochters weet, een morele verontwaardiging over de bio-industrie. De erbarmelijke omstandigheden waaronder dieren zo snel mogelijk worden opgefokt tot een lapje vlees, stuit (onder andere) veel meisjes tegen de borst.

Met het eten van bio-industrievlees krijg je niet alleen ijzer binnen, maar ook antibiotica en hormonen die als groeibevorderaar aan het voer worden toegevoegd. Voer, waar ook slachtafval in verwerkt wordt, dat leidde tot het BSE-schandaal. Onlangs kwam het bericht uit Engeland dat het aantal BSE-doden nog steeds stijgt. En dat allemaal voor een hoge productie tegen de laagste prijs. Argumenten genoeg om vlees in je menu te vervangen, naast het feit dat vlees eten helemaal niet zo gezond is gezien het hoge vetgehalte en de verzadigde vetzuren. De Gezondheidsraad concludeerde dat vegetariërs over het algemeen juist gezonder eten: minder verzadigde vetzuren, meer vezels, vitamines en mineralen.

Deze informatie is inmiddels goed bekend bij het publiek en de consumptie van vlees daalt nog steeds. Dit heeft wellicht geleid tot deze wanhoopsdaad van het Voorlichtingsbureau Vlees.

Einde persbericht

Meer informatie bij Liesbeth Barwegen, tel: 020-6863338, email: (communicatie@akb.a2000.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie