Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Den Helder herdenkt capitulatie japan

Datum nieuwsfeit: 15-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

Den Helder herdenkt capitulatie japan

betreft: week: week 32

Aanstaande dinsdag 15 augustus, herdenken we bij het monument "Voor hen die vielen" de capitulatie van Japan. Het is dan 55 jaar geleden dat het keizerrijk Japan capituleerde voor de geallieerden. De stichting "Herdenking 15 augustus Den Helder" organiseert de plechtigheid, ter nagedachtenis van de velen die hun leven lieten in de gevechten en verschrikkingen van het leven in en buiten de kampen gedurende de Japanse bezetting en de opstand tegen het Nederlandse gezag daarna.

In dit jaar waarin aandacht wordt geschonken aan de 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan neemt de herdenking een nadrukkelijke en waardige plaats in.

Voor veel inwoners van Den Helder heeft de capitulatie van Japan een bijzondere betekenis. Zo'n 1000 marinemannen verloren bij de slag in de Javazee het leven. Anderen werden door de Japanners krijgsgevangen gemaakt en moesten als dwangarbeiders werken aan onder meer de Birma-spoorweg en de pakan-Baroe-spoorweg op Sumatra. Ook bevonden zich onder de Nederlanders in de Jappenkampen in Indië veel marinegezinnen, omdat de Koninklijke Marine in Surabaya een belangrijke basis had. Velen moesten na de Japanse capitulatie nog tot oktober in de kampen verblijven.

bloemstukken

De plechtigheid vindt vanaf 11.00 uur plaats bij het monument "Voor hen die vielen" tegenover de watertoren op de kruising Middenweg/Polderweg/Javastraat in Den Helder. Onder anderen burgemeester Hoekzema zal de herdenking bijwonen en een toespraak houden. Vanaf 09.00 uur kunnen bloemstukken en kransen afgeleverd worden bij basisschool "de Windwijzer", tegenover het monument. Zitplaatsen kunt u tot vrijdag 11 augustus reserveren bij mevrouw W.. Postma-Reindorp, telefoon 0223 643352 (tussen 09.00 en 17.00 uur). Na afloop van de plechtigheid is er een informeel samenzijn in de "Oranjerie" aan de Soembastraat.

vlaggen uit

Het vlaggen naar aanleiding van de herdenking van de capitulatie van Japan gebeurt tegenwoordig landelijk. Volgens de richtlijnen van de Rijksvoorlichtingsdienst wordt er op 14 augustus vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok gevlagd en op 15 augustus van zonsopgang tot zonsondergang in top. Het advies van het comité Den Helder echter is om alleen op 15 augustus te vlaggen.

auto's weg

In de omgeving van het monument worden ter gelegenheid van de herdenking hekken geplaatst. Dit houdt in dat men daar dan tijdelijk niet kan parkeren. De gemeente en het Comité 15 augustus Den Helder verzoeken de omwonenden hiermee rekening te houden en hier vanaf maandagavond 14 augustus tot na de herdenking niet te parkeren.

Tevens staan er bij het monument aan de kant van de Middenweg regelmatig auto's geparkeerd, die te koop worden aangeboden. De gemeente verzoekt de eigenaren hiervan de auto's vanaf maandagavond ergens anders te parkeren. Zij lopen anders het risico dat de auto's worden weggesleept.

laaste verandering: augustus 10, 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie