Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Naheffingsaanslag OB voor de verkoop van hennepstekken

Datum nieuwsfeit: 15-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
Verhandelen van hennepstekken geen verboden handeling?

Een growshop exploitant heeft een naheffingsaanslag omzetbelasting gekregen voor de verkoop van hennepstekken. Hij zelf meent dat leveringen die verboden zijn buiten de heffing van omzetbelasting vallen. Er kan dan ook geen BTW verschuldigd zijn over de leveringen van hennepstekken.

Inmiddels is de ondernemer strafrechtelijk veroordeeld wegens overtreding van de Opiumwet Dit ondersteunt zijn standpunt dat het een verboden handeling betreft. Het moet echter wel gaan om een handeling waarvoor in de gehele EG een absoluut verhandelingsverbod geldt.

De zaak ligt nu voor de Hoge Raad. De Advocaat Generaal, Wattel, heeft inmiddels een conclusie geschreven. Hij is van mening dat de levering van de hennepstekken een BTW-belaste prestatie is. Een dergelijke verhandeling is in Nederland immers niet absoluut verboden. Legale handel in en teelt van hennep is namelijk mogelijk in volkstuinen voor de winning van zaad.

Wel stelt de Advocaat Generaal dat belanghebbendes standpunt pleitbaar is en mede om die reden de opgelegde boete tot nul zou moeten worden verminderd.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de adviesgroep Omzetbelasting, die vertegenwoordigd is op de grotere kantoren van Ernst & Young.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie