Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groot aantal tankstations aan de grens kan subsidie houden

Datum nieuwsfeit: 15-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: Groot aantal pomphouders kan alsnog tijdelijke regelingPersberichtnummer. 00-170

Den Haag

15 augustus 2000

EEN GROOT AANTAL TANKSTATIONS IN DE GRENSSTREEK KAN ALSNOG SUBSIDIE HOUDEN

Vandaag is de Tweede Kamer via een brief geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen ten aanzien van de Tijdelijke regeling subsidie tankstations grensstreek Duitsland. De Europese Commissie heeft vorig jaar (20 juli 1999) beschikt dat een deel van deze subsidies aan tankstations wordt aangemerkt als ten onrechte verleende staatssteun. Hierop heeft Nederland bij het Hof van Justitie te Luxemburg op 9 september 1999 beroep aangetekend tegen deze beschikking van de Europese Commissie.

Bij 250 tankstations had de Europese Commissie bepaald dat de subsidie teruggevorderd moet worden omdat er sprake was van geen of onvoldoende informatie om te bepalen of hier sprake is van staatssteun. De Nederlandse regering heeft deze exploitanten in december 1999 de mogelijkheid geboden om alsnog de benodigde informatie te verstrekken.

Na beoordeling van de ingezonden informatie is ten aanzien van het merendeel van die 250 tankstations vastgesteld dat er geen sprake is van cumulatie van subsidie en dat er dus geen aanleiding is om verleende subsidie terug te vorderen. Deze pomphouders zijn onlangs van dit feit op de hoogte gesteld. Voor zover voor deze 142 tankstations in juli 1999 subsidiebetalingen als gevolg van de beschikking van de Commissie zijn stopgezet, zullen deze op korte termijn worden hervat.

Ten aanzien van de overige 107 tankstations is het volgende gemeld:

Bij 62 tankstations die alsnog nadere informatie hebben verstrekt, is op basis van die informatie geconstateerd dat in het leveringscontract voor de brandstof een clausule is opgenomen waardoor de subsidie naar de mening van de Commissie feitelijk ten goede is gekomen van de brandstofleverancier. De terugvordering zal hier, overeenkomstig de beschikking van de Commissie, niet bij de exploitant, maar bij de brandstofleverancier plaatsvinden.

Ten aanzien van twaalf tankstations is op basis van de nadere informatie geconstateerd dat er sprake is van cumulatie van subsidie omdat de verschillende tankstations feitelijk in het bezit zijn van één rechtspersoon, waardoor bij rechtspersoon cumulatie van subsidie optreedt. In deze gevallen zal de subsidie worden teruggevorderd bij de exploitanten van de tankstations.

Voor 30 tankstations geldt dat nog steeds geen of onvoldoende informatie is verstrekt. In deze gevallen zal de terugvordering plaatsvinden bij de exploitanten.

Ten aanzien van drie tankstations was nooit subsidie verleend.

De terugvordering voor de tankstations waarvoor ook nu nog geen of onvoldoende informatie is verstrekt is onlangs in gang gezet. De terugvordering voor de overige categorieën, met inbegrip van de subsidie die is uitgekeerd aan de tankstations waarvoor zonder meer een terugvorderingsverplichting geldt, zal binnenkort worden gestart. Alle belanghebbenden zijn eerder op de hoogte gesteld van het voornemen tot intrekking en terugtrekking van de subsidie.

Deze brief staat op de internetsite van het Ministerie van Financiën:

www.minfin.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie