Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Checklisten Bouwbesluit voor ontwerpen van nieuwbouw

Datum nieuwsfeit: 16-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 16 augustus 2000

Wegwijs in het Bouwbesluit

Checklisten Bouwbesluit voor het ontwerpen van nieuwbouw Geactualiseerde uitgaven om de technische bouwregelgeving systematisch te doorgronden.

Het bouwbesluit is nu nog beter hanteerbaar met de geactualiseerde SBR-uitgaven 'Checklist Bouwbesluit: woningbouw en woongebouwen' en 'Checklist Bouwbesluit: kantoorgebouwen, logiesgebouwen en logiesverblijven'. De Bouwbesluitvoorschriften zijn vertaald in een praktisch instrument waarmee de ontwerper gaande het proces alle betreffende eisen en voorwaarden tegenkomt die het Bouwbesluit stelt. Sinds het Bouwbesluit in 1992 in werking is getreden, zijn er verschillende wijzigingen in doorgevoerd. Reden voor SBR om de reeds gepubliceerde checklisten te actualiseren.

De checklisten bevatten alle eisen uit het Bouwbesluit. De opzet en indeling van de beide publicaties zijn gelijk. Het gebruik van de checklisten vereist enige basiskennis van het Bouwbesluit. Daarvoor bevatten beide publicaties een overzicht van relevante termen en begrippen. De overzichtelijke zoekstructuur verwijst door naar eisenkaarten die de verschillende voorschriften afdekken. De eisenkaarten zijn ingedeeld naar 4 ruimtesoorten en deze zijn vervolgens gerubriceerd naar zeven aspecten, zoals toepassing, plaats, aantal, vloeroppervlakte, afmetingen, inrichting en relaties. Een verwijzing naar het desbetreffende artikel in het Bouwbesluit complementeert de informatie per kaart.

De eisenkaarten zijn opgesplitst in bouwtechnische- en gebruikstechnische kaarten. De clustering en codering van de bouwtechnische lijst sluit aan op de gebruikstechnische checklist en vult deze aan. De informatie is van belang bij de verdere uitwerking van het bouwplan nadat is vastgesteld welke ruimten en voorzieningen minimaal nodig zijn. De ontwerper wordt hiermee op het juiste moment met de juiste eisen geconfronteerd. De gebruikstechnische eisen zijn ook digitaal te raadplegen middels de bijgeleverde diskette.

De publicaties zijn vooral bedoeld voor architecten en adviseurs, eigenaren (woningbouwverenigingen, beleggers), projectontwikkelaars en bouwbedrijven die eigen concepten ontwikkelen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie