Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe Ahold acquisitie in Amerikaanse foodservice-sector

Datum nieuwsfeit: 16-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nieuwe Ahold acquisitie in Amerikaanse food service sector.

PYA/Monarch met USD 3 miljard omzet naar Ahold dochter U.S.Foodservice.

Hoofdpunten transactie:

· Ahold versterkt positie in Amerikaanse foodservice sector
· Winstgevende onderneming PYA/Monarch brengt omzet U.S.Foodservice naar circa USD 12 miljard in 2001

· Ahold betaalt voor overname USD 1,57 miljard aan huidig eigenaar Sara Lee Corp.

· Additionele synergie-opbrengsten tot USD 60 miljoen per jaar
· Afronding acquisitie in vierde kwartaal 2000
· Transactie draagt direct bij aan groei winst per aandeel Ahold
Zaandam,16 augustus 2000 - Koninklijke Ahold heeft vandaag bekendgemaakt dat haar Amerikaanse dochteronderneming U.S. Foodservice (UFS) een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de overname van PYA/Monarch. PYA/Monarch, momenteel nog een dochter van Sara Lee Corporation, is met USD 3 miljard omzet, een belangrijke foodservice distributeur in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Na afronding van de transactie zal de omzet van Ahold dochter U.S.Foodservice volgend jaar meer dan USD 12 miljard bedragen. Ahold betaalt voor de overname van PYA/Monarch USD 1,57 miljard. De transactie wordt naar verwachting in het vierde kwartaal dit jaar afgerond na goedkeuring van de Amerikaanse mededingingsautoriteit.

Ahold President Cees van der Hoeven gaf het volgende commentaar: ?De overname van PYA/Monarch door onze dochter U.S.Foodservice past volledig in Ahold?s internationale groeistrategie en bij onze ambitie om ?s werelds beste multi-channel food aanbieder te zijn.
Ahold continueert haar winstgevende groei zowel organisch als door middel van overnames in drie sectoren van de food business: Ten eerste onze winkel operaties met rechtstreekse verkoop aan de klant, dan de food service activiteiten gericht op de snelgroeiende buitenhuismarkt en tenslotte onze e-commerce activiteiten. De transactie die we vandaag hebben aangekondigd versterkt met name onze positie op de Amerikaanse foodservice markt waarop we sinds voorjaar 2000 met U.S.Foodservice aanwezig zijn.?

Albert Heijnweg 1, Zaandam Postbus 3050, 1500 HB Zaandam
Tel.: +31 (0)75 659 5720 Fax: +31 (0)75 659 8302

U.S.Foodservice en PYA Monarch vormen ideale combinatie De acquisitie brengt twee ondernemingen en management teams weer bij elkaar die tot 1989 tot dezelfde groep behoorden. In dat jaar splitste het huidige management team van U.S.Foodservice zich af via een leveraged buy out van de noordelijke divisie. De leiding van beide ondernemingen kent elkaar uitstekend en heeft dezelfde klantgerichte aanpak. De ondernemingen hebben een identieke cultuur, dezelfde business filosofie en gebruiken systemen, zoals op het gebied van IT, die nauw op elkaar aansluiten. Deze overeenkomsten zullen resulteren in aanzienlijke kosten besparingen, operationele efficiencies en verschillende nieuwe diensten.

Uitstekende dienstverlening
PYA/Monarch is een grote en succesvolle foodservice distributeur met USD 3 miljard omzet. Door de acquisitie verbreedt U.S.Foodservice (omzet momenteel circa USD 8 miljard) haar activiteiten met name in het zuidoosten van de VS, waar PYA/Monarch sterk aanwezig is. PYA/Monarch levert circa 40.000 institutionele klanten een gevarieerd assortiment van ruim 38.000 food en non-food produkten, inclusief private label. PYA/Monarch heeft 15 distributiecentra en 4.850 medewerkers. Tot de klantenkring behoren nationale restaurantketens, zoals Ryans, Applebees en Subway. Ook bedient PYA/Monarch hotels, universiteiten en gezondheidsinstellingen.

Financiering
U.S.Foodservice betaalt voor de overname van PYA/Monarch USD 1,57 miljard. Dit komt overeen met een EBITDA multiple vergelijkbaar met hetgeen Ahold voor de overname van U.S.Foodservice betaalde. De transactie is gestructureerd als een asset deal om optimaal gebruik te maken van daarvoor bestaande belasting faciliteiten. De transactie omvat ook een leverings overeenkomst met Sara Lee en zal naar verwachting worden afgerond in het vierde kwartaal 2000. De overname van PYA/Monarch zal direct bijdragen aan de groei van de winst per aandeel Ahold In eerste instantie zal Ahold de transactie financieren met een overbruggingskrediet dat zal worden geherfinancierd uit beschikbare liquiditeiten en de opbrengst van later dit jaar uit te geven leningen.

Commentaar Bob Tobin, Chairman Ahold USA
?We zijn bijzonder te spreken over U.S. Foodservice en zijn er daarom op gericht onze activiteiten in de foodservice sector verder uit te breiden. De culturen van U.S.Foodservice en PYA Monarch stemmen overeen en hun activiteiten vullen elkaar voortreffelijk aan. Het is eigenlijk een perfect fit. Door beide ondernemingen samen te voegen behalen we belangrijke besparingen op ondermeer de gebieden inkoop, IT ontwikkeling, distributie en kennisuitwisseling. We verwachten het eerste jaar synergie-opbrengsten van ruim USD 30 miljoen, oplopend tot meer dan USD 60 miljoen in het tweede jaar. Deze overname past perfect in onze strategie om betrokken te zijn bij alle momenten en plaatsen waar(op) wordt gegeten.?

Commentaar Jim Miller, President & CEO van U.S. Foodservice ?PYA/Monarch en U.S. Foodservice hebben jarenlang als één bedrijf samengewerkt. Deze reunie biedt voortreffelijke mogelijkheden om onze activiteiten en service nog weer verder te verbeteren. We hebben veel respect voor elkaar. PYA/Monarch?s cultuur en operaties sluiten naadloos aan op die van U.S.Foodservice waardoor we de best mogelijke basis hebben voor een uiterst succesvolle operatie. Onze bijna 200.000 institutionele klanten kunnen we door deze overname veel extra voordeel bieden. Bovendien zullen we hierdoor talrijke nieuwe klanten kunnen aantrekken.?.

Koninklijke Ahold
Ahold is sinds 1977 actief in de VS en heeft aan de oostkust vijf grote en zeer succesvolle supermarktketens, met gezamenlijk 1.100 winkels en op jaarbasis een omzet, inclusief UFS, van circa USD 30 miljard. Begin dit jaar acquireerde Ahold U.S. Foodservice, de qua omzet tweede foodservice onderneming van de VS, met 40 distributiecentra door het hele land en op jaarbasis een omzet van USD 8 miljard. Ahold is meerderheidsaandeelhouder van Peapod, de grootste internetkruidenier van de VS.

Ahold in de Verenigde Staten
Naast U.S. Foodservice is Ahold in de Verenigde Staten eigenaar van vijf supermarktondernemingen met meer dan 1000 grote supermarkten: Stop & Shop, Giant-Landover, Giant-Carlisle, Tops en BI-LO. Op jaarbasis heeft Ahold in de Verenigde Staten een omzet, inclusief U.S. Foodservice, van ca. NLG 60 miljard. Buiten de Verenigde Staten en Nederland heeft Ahold activiteiten in andere europese en latijns amerikaanse landen en Azië.

Ahold Public Relations: 075-659.56.65.
Mobiel: Hans Gobes: 06-55.82.22.98.

van Ahold kunnen informatie bevatten met betrekking tot toekomstige ontwikkelingen.
De uiteindelijke resultaten van de onderneming kunnen verschillen van de voorbeschouwende verklaringen,
omdat ze beïnvloed kunnen worden door factoren, die buiten de controle van de onderneming vallen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie