Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maatregelen legionella zwembad De Dolfijn Hoogeveen

Datum nieuwsfeit: 16-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Hoogeveen


16 augustus 2000

Extra maatregelen in legionellabestrijding zwembad De Dolfijn
De gemeente neemt deze week extra maatregelen om de problemen met legionella in de waterleiding van zwembad De Dolfijn aan te pakken. Tot vrijdag worden alle mogelijke besmettingsbronnen verwijderd. Van vrijdag a.s. tot volgende week dinsdag is het zwembad gesloten. Dan gaat de firma Kalsbeek te Assen alle leidingen doorspoelen met een zeep-oplossing. Woensdag is het probleem onder controle en het zwembad weer open. In dit Torentje de meest actuele vragen op een rij over het legionellaprobleem in het zwembad.

Wat is het probleem?

De gemeente heeft de Waterleidingmaatschappij Drenthe onderzoek laten doen naar de aanwezigheid van legionella in o.a. het koudwatersysteem van zwembad De Dolfijn. De uitslag toonde een te hoge concentratie in dit systeem aan. Het gaat om een legionellasoort die in een zeldzaam aantal gevallen tot ziekte kan leiden. Kans op besmetting via de douches en de kranen is niet uit te sluiten.

Wanneer kon je besmet raken?

Er is een kleine kans op besmetting wanneer u in het zwembad onder de douche bent geweest. Het zwemmen op zich levert en leverde geen gevaar op. De douches en de kranen zijn sinds donderdag 10 augustus gesloten. U kunt tijdens de openingsuren van het zwembad gerust zwemmen. Als u ziek wordt, gebeurt dat na twee tot tien dagen na de besmetting. Heeft u onlangs gezwommen, dan zou dat betekenen dat u uiterlijk tot en met zondag 20 augustus a.s. (tien dagen na 10 augustus) in principe kans hebt ziek te worden.

Hoe ernstig is het als je besmet bent geraakt?

De gevonden legionellasoort (type 2 tot en met 14) leidt zelden tot ziekte. Mocht dat wel het geval zijn, dan zijn de verschijnselen net als bij een lichte griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Ernstige klachten met hoge koorts en longontsteking treden zelden op. Bij klachten of in twijfelgevallen dient u de huisarts te raadplegen.

Zijn er al mensen ziek?

Tot dusver zijn geen mensen bekend met legionellaklachten na een bezoek aan De Dolfijn. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) heeft de huisartsen en de ziekenhuizen in de regio ingelicht. Als er een ziektegeval is, registreert de GGD dit.

Welke maatregelen neemt de gemeente?

Deze week verwijdert de gemeente samen met installatiebureau Ten Kate de loze leidingstukken in het koud-watersysteem. Deze stukken zijn nog een erfenis van de situatie voor de renovatie, die eind vorig jaar gereed was. Juist in deze leidingstukken is de kans op legionella-ontwikkeling aanwezig.

Van vrijdag a.s. tot en met dinsdag 22 augustus is het zwembad dicht. De firma Kalsbeek te Assen spoelt dan alle leidingen door met een zeep-oplossing. Dit werk maakt het praktisch onmogelijk het bad open te houden. Woensdag is het probleem onder controle en het zwembad weer open.

Om het legionellaprobleem op de lange termijn het hoofd te bieden, gaan de medewerkers van De Dolfijn elke week de koud-waterleidingen doorspoelen. Deze maatregel is een aanvulling op het wekelijks doorspoelen van de heet- en mengwaterleidingen.

Waarom heeft de gemeente niet eerder naar de koud-waterleidingen gekeken?

Rond de legionellaproblematiek is sprake van voortschrijdend inzicht. Sinds dit voorjaar is duidelijk dat ook in koudwatersystemen kans op legionellaproblemen zijn. De WMD heeft daarom nu ook het koude water in De Dolfijn onderzocht, met het beschreven resultaat.

Heeft u nog vragen?

Bij lichamelijke klachten of vragen raden wij u aan contact op te nemen met uw huisarts. Voor algemene vragen kunt u terecht bij het voorlichtingscentrum van de gemeente, telefoon 291256.

Ook kunt u meer informatie over legionella krijgen bij de Postbus 51 infolijn, tel. 0800-8051 (gratis), bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 21.00 uur. Of op Internet: www.postbus51.nl.

De brochure 'Legionella. Antwoorden op de 25 meest gestelde vragen' kunt u halen bij postkantoren, bibliotheken en het voorlichtingscentrum van de gemeente.

© Copyright Gemeente Hoogeveen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie