Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Stralingsgevoelige hulpmiddelen moeten van de markt'

Datum nieuwsfeit: 17-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gehandicaptenraad

Persbericht Gehandicaptenraad, 17 augustus 2000

Stralingsgevoelige hulpmiddelen moeten van de markt

Alle medische hulpmiddelen die reageren op straling van mobiele telefoons en antennes moeten van de markt gehaald worden. De Gehandicapten-raad acht dit de enige juiste oplossing voor het probleem van straling die de werking van hulpmiddelen beïnvloedt. Gisteren werd bekend dat de Gezondheidsraad de schadelijke gevolgen van straling te verwaarlozen vindt. De Gehandicaptenraad vindt het wel degelijk kwalijk nieuws dat de afstand tussen stralingsbron en stralingsgevoelig hulpmiddel minimaal drie meter zou moeten bedragen.

In Nederland tekent zich een netwerk af van mobiele telefoons en antennes. Het is vrijwel onmogelijk om buiten dit netwerk van straling te blijven. Of die straling schadelijk is voor mensen is een tweede. De Gezondheidsraad wijdt de klachten van mensen vooral aan de angst voor het onbekende.

Storingsgevoelige hulpmiddelen
Er zijn hulpmiddelen in omloop die reageren op de straling van mobiele telefonie. Vaak zijn dit hulpmiddelen die op verschillende manieren aan nieuwe gebruikers worden doorgegeven. Om ongelukken te voorkomen zou het beter zijn als deze hulpmiddelen uit de circulatie genomen worden. Organisaties als Welzorg en de Nederlandse gemeenten zouden louter hulpmiddelen moeten verschaffen die geheel ongevoelig zijn voor straling. Dat is een veiligere oplossing dan de technocratische benadering van de Gezondheidsraad die uitgaat van een minimale afstand van drie meter tot de stralingsbron.

De mythe van de paranoïde gebruiker

Het is bijzonderlijk ergerlijk dat technocraten en onderzoekers de gebruikers van hulpmiddelen beschouwen als paranoïde figuren wier angst voor het onbekende gesust kan worden. Ook de Gezondheidsraad ontkomt niet aan deze 'mythe van de paranoïde gebruiker'. Beter zou het zijn als men de ervaringdeskundigheid van de gebruikers serieus zou nemen.
De Gehandicaptenraad wil mensen niet onnodig schrik bezorgen. De beste remedie tegen de reële angst van mensen zijn veilige hulpmiddelen die niet op straling reageren. Aan de straling van de mobiele telefonie, hoe ingenieus de berekeningen van de technocraten ook zijn, is nu eenmaal niet te ontkomen.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie