Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Te weinig aandacht voor RSI bij kinderen

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT: Te weinig aandacht voor RSI bij kinderen: RSI-Centrum publiceert lespakket RSI voor groep 2 basisscholen Datum: 18 Augustus 2000

INLEIDING
RSI bij volwassenen staat volop in de belangstelling, maar voor klachten bij kinderen is weinig aandacht. Dit ondanks de opkomst van computers in het onderwijs. Ook onder kinderen is RSI in opkomst. Het is, voor kinderen maar ook maatschappelijk, van groot belang dat al op jonge leeftijd de bewustwording over RSI en de kennis over gezond omgaan met computers wordt vergroot.
De ergotherapeuten Janneke van Druten en Dorrit Jansen ontwikelden daarom een lespakket voor kinderen van groep 2 van de basisschool. Dit lespakket wordt gepubliceerd en gratis gedistribueerd door het RSI-Centrum.

Het lespakket is te verkrijgen als
www.rsi-centrum.nl/html/NL/muismax.pdf. U heeft hiervoor Adobe Acrobat Reader nodig (www.adobe.nl).

ACHTERGRONDEN
Op dit moment is de preventie van RSI alleen gericht op de volwassenen in arbeidssituaties. Hierbij blijkt dat volwassenen slechte gewoonten omtrent computergebruik moeilijk kunnen corrigeren. De preventie van RSI zou zich eigenlijk moeten richten op het moment dat iemand voor het iirst achter de computer gaat werken, zodat direct goede gewoonten kunnen worden aangeleerd. Uit een pilotstudy blijkt dat kinderen op de basisschool in groep 1 of 2 starten met het werken achter de computer. Naast het computergebruik op school besteden kinderen veel tijd aan het spelen van computerspelletjes in de thuissituatie. Jonge kinderen ontwikkelen gewoonten die zij hun hele leven zullen toepassen. Zij zouden dus de doelgroep van preventie van RSI moeten zijn.
Met de preventie van RSI bij jonge kinderen wordt ook aandacht besteed aan preventie van RSI in de toekomstige arbeidssituatie van de huidige generatie kinderen. De klachten die kinderen ervaren als gevolg van veelvuldig en onjuist computergebruik komen overeen met de klachten die volwassenen ondervinden. Naast deze klachten kunnen kinderen meer specifieke klachten ondervinden. Waarschijnlijk komen deze specifieke klachten alleen bij kinderen tot uiting, omdat kinderen in ontwikkeling zijn en hun lichamelijk functioneren nog niet volledig overeenkomt met het lichamelijk functioneren van volwassenen.

In Nederland is het beleid erop gericht om kinderen op basisscholen zoveel mogelijk te laten werken met de computer. De Nederlandse overheid heeft echter geen geld apart gezet voor preventieve maatregelen omtrent gezondheidsproblemen als gevolg van computergebruik. Wij zijn van mening dat er in Nederland te weinig aandacht wordt besteed aan de preventie van RSI gericht op jonge kinderen.

HET LESPAKKET
Om een eerste aanzet te geven tot de preventie van RSI-klachten bij kinderen is een lespakket ontwikkeld. Dit lespakket bestaat uit 5 lessen waarin de leerkracht de kinderen een ergonomische houding aanleert. Om een ergonomische houding te visualiseren is gebruik gemaakt van groot fotomateriaal waarop een kind van dezelfde leeftijd afgebeeld is. Als rode draad door de 5 lessen wordt een verhaal over muisje Max beschreven. De vader van muisje Max heeft pijn door lang in een verkeerde houding te werken met de computer. Muisje Max leeft mee met zijn vader en wil weten hoe hij deze pijn kan voorkomen. De opa van muisje Max leert hem het computerlied en trucjes om goed achter de computer te kunnen werken. Naast deze lessen zijn enkele bijlagen toegevoegd waarin specifieke informatie over RSI en over 'ergotherapeutische' vaardigheden aan bod komt.
Op lange termijn is het doel van het lespakket dat kinderen op de hoogte zijn van ergonomische principes en goede gewoonten hebben aangeleerd, ten aanzien van het werken achter de computer op school. De bedoeling is dat kinderen deze gewoonten generaliseren naar de thuissituatie en de toekomstige arbeidssituatie. Op deze wijze kan RSI op latere leeftijd voorkomen worden.

Tijdens de ontwikkeling van het lespakket hebben enkele leerkrachten van basisscholen het lespakket uitgeprobeerd. Zij hebben zeer positief gereageerd over de opzet en inhoud van het lespakket. Het verhaal van muisje Max sluit aan op de belevingswereld van het kind en is duidelijk omschreven voor de leerkracht zodat zij het in de klas kunnen vertellen en uit te beelden. De kinderen zijn enthousiast over het verhaal van muisje Max en zijn gemotiveerd om de lessen uit te voeren. Volgens de leerkrachten is er een leereffect merkbaar omtrent het aannemen van een ergonomische houding.

MEER INFORMATIE
Voor meer inhoudelijke informatie over het lespakket kunt u contact opnemen met Dorrit Jansen op telefoonnummer 0413-475782 of Janneke van Druten op 024-3564155 of per email op (dorrit_j@hotmail.com).
Meer informatie over RSI of het RSI-Centrum kan worden ingewonnen bij het RSI-Centrum in Utrecht dat telefonisch bereikbaar is op nummer 030 - 2715504 of via e-mail: directie@rsi-centrum.nl. Het RSI-Centrum beschikt ook over een website: www.rsi-centrum.nl.

Het Repetitive Strain Injuries Centrum (RSI-Centrum) Prof. Zonnebloemlaan 41

3571 KS Utrecht
Telefoon 030-2715504
Fax 030-2715534
E-mail directie@rsi-centrum.nl
Internet www.rsi-centrum.nl

HET RSI-CENTRUM
Het RSI-Centrum is een commerciële organisatie die werkgevers helpt bij de preventie van RSI en bij het binnen de boot houden van getroffen medewerkers. Daarnaast geven wij op non-profit basis voorlichting over RSI.

OVER RSI
"Repetitive Strain Injuries" is op zichzelf geen ziekte, maar een verzamelnaam voor allerlei ziektebeelden die op enige wijze gerelateerd zijn aan arbeid en de herhaalde bewegingen, krachtsinspanningen en belastende houdingen die daarbij optreden. Werkdruk en stress spelen een rol omdat deze leiden tot verhoogde spierspanning. Zo is ook gebrek aan beweging gevaarlijk, omdat dit leidt tot verminderde doorbloeding en verhoogde spierspanning in bijvoorbeeld nek en schouders.
RSI betreft voornamelijk klachten aan het bewegingsapparaat en dan ook nog vooral in de bovenste ledematen. In sommige gevallen zijn duidelijke onderliggende aandoeningen te diagnosticeren, maar in de meeste gevallen is het beeld zeer diffuus. Het syndroom treft spieren, pezen, zenuwen en kapsel. De gevolgen blijven niet beperkt tot nek, schouder of arm. Zo is als gevolg van RSI een afname aangetoond van het aantal zenuwverbindingen in dat deel van de hersenen waarop de handen zijn gerepresenteerd. RSI kan zich op allerlei wijzen en in verschillende lichaamsdelen uiten. Tintelingen, krachtsverlies, stekende of juist doffe pijn, verkleuringen van de huid, stijve spieren, verkrampingen, onwillekeurige bewegingen en koude handen zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op dit complexe syndroom.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie