Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Etten-Leur steunt particulier landschapsbeheer

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Etten-Leur

Gemeente Etten-Leur gaat particulier landschapsbeheer actief ondersteunen!

Op donderdag 17 augustus jongstleden is in het gemeentehuis van Etten-Leur het officiële startsein gegeven van het project Particulier Landschapsbeheer. Afgevaardigden van het college van burgemeester en wethouders, van de ZLTO-afdeling Etten-Leur en van de Vereniging voor Vogel- en Natuurbescherming Etten-Leur hebben hun handtekening gezet onder een convenant, om het beheer en de aanleg van landschapselementen in het buitengebied door particulieren te stimuleren. De gemeente Etten-Leur is één van de eerste gemeenten in ons land - en in elk geval de eerste Brabantse gemeente - met een gemeentelijke subsidieverordening voor particulier landschapsbeheer.

Particulieren betrekken bij beheer en ontwikkeling landschap Het landschap in de gemeente Etten-Leur is grotendeels door mensen gemaakt. Voor het behoud en de ontwikkeling van dit cultuurlandschap heeft de gemeente een landschapsvisie opgesteld. De gemeente Etten-Leur wil agrariërs en andere particulieren op vrijwillige basis intensiever betrekken bij het behoud, beheer en de ontwikkeling van die kleine landschapselementen die kenmerkend zijn voor dit cultuurlandschap. De reden hiervoor is heel duidelijk. De meeste bestaande kleine landschapselementen zijn van particulieren en voor de aanleg van nieuwe landschapselementen heb je vaak smalle stroken landbouwgrond nodig die ook hun eigendom zijn. Bovendien kunnen we constateren dat de belangstelling voor particulier landschapsbeheer, met name bij agrariërs, sterk groeit. Om dit voor elkaar te krijgen heeft de gemeente Etten-Leur in samenwerking met het Brabants Landschap een vernieuwend en stimulerend kader uitgewerkt.
De regels ten aanzien van nieuw groen zijn aangepast (Nieuw groen is vrij groen !) en de gemeente heeft als aanvulling op de provinciale Subsidieverordening natuur, bos en landschap, een gemeentelijke subsidieregeling ontwikkeld om particulier landschapsbeheer te stimuleren: de Subsidieverordening particulier landschapsbeheer gemeente Etten-Leur.

Drie projecten beschreven in een brochure
In het kader van het project Particulier Landschapsbeheer wil de gemeente Etten-Leur drie projecten opzetten, te weten de projecten "Erven in het groen", "Landschapsonderhoud" en "Nieuw groen voor versterking landschapsstructuur". Uitgebreide informatie over deze drie projecten is gebundeld in de gratis brochure "Natuurlijk Etten-Leur, een buitenkans". Belangstellenden kunnen deze brochure aanvragen in het gemeentehuis van Etten-Leur bij de landschapscoördinator.

Landschapscoördinator aangesteld voor advisering aan de keukentafel.
Het idee is, dat het nieuwe subsidiepakket in combinatie met de afspraken over "Nieuw groen is vrij groen" een goede basis vormt voor de stimulering van particulier landschapsbeheer. Belangrijk is echter ook dat er een gemeentelijk aanspreekpunt is waar particulieren terecht kunnen met hun vragen en advies kunnen krijgen over het onderhoud en de aanleg van erfbeplantingen en kleine landschapselementen en die ook de subsidieaanvraag kan verzorgen. Ook aan dit onderdeel is concreet invulling gegeven. Voor de coördinatie van dit vernieuwende project heeft het Brabants Landschap een landschapscoördinator aangetrokken in de persoon van Arjen Stoop. Hij is bereikbaar in het gemeentehuis van Etten-Leur (telefoon: 076 - 5024517).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie