Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zwembad in Hoogeveen gesloten wegens legionellabestrijding

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Gemeente Hoogeveen
15 augustus 2000

Extra maatregelen in legionellabestrijding zwembad De Dolfijn

De gemeente gaat deze week extra maatregelen nemen om de problemen met legionella in de waterleiding van zwembad De Dolfijn aan te pakken. Tot vrijdag worden alle loze leidingstukken verwijderd. Van vrijdag 18 tot en met dinsdag 22 augustus is het zwembad gesloten. Dan spoelt de firma Kalsbeek te Assen alle leidingen door met een zeep-oplossing. In verband met de kwestie komt er een onafhankelijk onderzoek.

Tot dusver zijn geen mensen bekend met legionellaklachten na een bezoek aan De Dolfijn. De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD) heeft de huisartsen en de ziekenhuizen in de regio ingelicht. Als er een ziektegeval is, registreert de GGD dit.

Deze week verwijdert de gemeente samen met installatiebureau Ten Kate de loze leidingstukken in het koud-watersysteem. Deze stukken zijn nog een erfenis van de situatie voor de renovatie, die eind vorig jaar gereed was. In deze leidingstukken is sprake van stilstaand water. Als het water dan ook nog eens verwarmd raakt, is de kans aanwezig op legionella-ontwikkeling.

Zwembad vijf dagen dicht

Van vrijdag a.s. tot en met dinsdag 22 augustus is het zwembad dicht. De firma Kalsbeek te Assen spoelt dan alle leidingen door met een zeep-oplossing. Dit werk maakt het praktisch onmogelijk het bad open te houden. Woensdag is het probleem onder controle en kan het zwembad weer open.

Maatregel lange termijn

Om het legionellaprobleem op de lange termijn het hoofd te bieden, gaan de medewerkers van De Dolfijn elke week de koud-waterleidingen doorspoelen. Deze maatregel is een aanvulling op het wekelijks doorspoelen van de heet- en mengwaterleidingen. Dit gebeurt sinds vorig jaar.

Sinds dit voorjaar is duidelijk dat niet alleen in warm- maar ook in koud-watersystemen kans op legionellaproblemen is. De Waterleidingmaatschappij Drenthe heeft daarom in opdracht van de gemeente in juli ook de koud-waterleidingen in De Dolfijn onderzocht. De uitkomst was een te hoge concentratie van legionella. Het gaat om een legionella-soort die in een zeldzaam aantal gevallen tot ziekte kan leiden. Kans op besmetting via de douches en de kranen is niet uit te sluiten. Mocht besmetting het geval zijn, dan zijn de verschijnselen net als bij een lichte griep, zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Ernstige klachten met hoge koorts en longontsteking treden zelden op. Als men ziek wordt, gebeurt dat na twee tot tien dagen na de besmetting.

Bedrijfsleiding

Het college laat zo spoedig mogelijk onafhankelijk extern onderzoek doen naar de feiten in deze legionellakwestie en met name de rol daarin van de bedrijfsleider van het zwembad. Op basis van het onderzoeksrapport zal het college een definitief besluit nemen over zijn positie. Vanaf heden en voor de duur van het onderzoek, is de bedrijfsleider door het college van burgemeester en wethouders geschorst.

© Copyright Gemeente Hoogeveen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie