Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Halfjaarcijfers 2000 Boskalis Westminster NV

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Royal Boskalis Westminster N.V.

PERSBERICHT

Volle orderportefeuille Boskalis - winstgroei 17%

Groei wereldeconomie stimuleert vraag naar baggerdiensten

No. 23 18 Augustus 2000

Papendrecht - In de eerste 6 maanden van dit jaar zijn zowel de omzet als het resultaat bij Koninklijke Boskalis Westminster nv met 17% gestegen. De orderportefeuille nam met meer dan 50% toe tot EUR 1,25 miljard. De nettowinst van EUR 26,4 miljoen resulteerde in een 18% hogere nettowinst per aandeel van EUR 1,03 ten opzichte van EUR 0,87 in de eerste helft van 1999. De orderontvangst in het eerste halfjaar bedroeg EUR 862 miljoen (eerste halfjaar 1999: EUR 409 miljoen) en de omzet verricht werk was EUR 437 miljoen (eerste halfjaar 1999: EUR 373 miljoen). Voor het jaar 2000 verwacht de Raad van Bestuur een stijging van de nettowinst van tenminste 15%.

Markt

Stevige groei van de wereldeconomie, voortgaand herstel in Azië, blijvend gunstige ontwikkelingen in Noord-Amerika en Europa, hoge energie-prijzen en een sterke US Dollar hebben een gunstige invloed op de vraag naar maritieme infrastructuur en op die naar baggerdiensten. Het stijgende wereldhandelsvolume gaat gepaard met groeiende mondiale container-vervoersstromen en de noodzaak tot nieuwbouw en uitbreiding van containerhavens. Schaarste aan land in dichtbevolkte kustgebieden stimuleert de vraag naar landaanwinning. Daarnaast stijgt de mondiale behoefte aan strandsuppletie door groeiend toerisme en noodzakelijke kustbescherming.
Naast het beeld van regionaal fluctuerende, doch over het geheel gunstige marktontwikkelingen, werd het eerste halfjaar van dit nieuwe millennium voor de baggerindustrie mede gekenmerkt door een mega-order voor landaanwinning en aanvullende baggerwerken in Singapore. Het project van EUR 2,9 miljard is in twee delen opgedragen en verschaft de komende jaren voor het segment van de grotere trailers veel werk. Het Boskalis deel van dit werk, dat in combinatie met derden wordt uitgevoerd, bedraagt ca. EUR 0,45 miljard.

De thuismarkten van Boskalis blijven zich overwegend positief ontwikkelen, in het eerste halfjaar was dit met name het geval in Nederland, de Verenigde Staten en Mexico. In Nigeria was sprake van herstel.
Op de internationale projectenmarkten is er naast grote projecten in Singapore en Hongkong groeiende vraag in Zuid-Amerika en het Indisch Subcontinent.
Vlootbezetting, orderportefeuille en omzet

De vlootbezetting in het eerste halfjaar was goed voor de hoppers en bescheiden voor de grote cutters. In het tweede halfjaar wordt ook voor de grote cutters een goede bezetting verwacht. De thuismarktvloten waren in het algemeen goed bezet.

Naast de mega-order in Singapore werd mondiaal voor ca. EUR 420 miljoen aan grote en kleinere opdrachten in andere markten aangenomen, iets meer dan in de eerste helft van 1999, waarvan ca. EUR 300 miljoen in de thuismarkten.

De omzet verricht werk bedroeg EUR 437 miljoen (eerste helft 1999: EUR 373 miljoen). Het omzetaandeel van de thuismarken bedroeg 67% (eerste helft 1999: 57%). Het volume groeide vooral in Nederland, Nigeria, de Verenigde Staten en Mexico. In de Scandinavische thuismarkten kwamen de activiteiten door de koude winter wat later op gang en in het Verenigd Koninkrijk was de omzet lager dan in de eerste helft van vorig jaar, toen aan het omvangrijke project in Harwich werd gewerkt. In Duitsland en Portugal lag het volume op hetzelfde niveau als in de eerste helft van 1999.
Op de internationale projectenmarkten was de omzet iets lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Gezien de werkvoorraad zal de omzet in de tweede helft van het jaar aanzienlijk stijgen.

De omzet op basis van opgeleverd werk bedroeg EUR 404 miljoen (eerste helft 1999: 354 miljoen).

Resultaten

Het bedrijfsresultaat steeg met ruim 16% tot EUR 32,8 miljoen (eerste helft 1999: EUR 28,2 miljoen), vooral door de hogere omzet en brutowinst op werken en de efficiënte inzet van met name de jumbo-trailers. Als gevolg van de investeringen in 1999 kwamen de afschrijvingen in het afgelopen halfjaar iets hoger uit op EUR 25,7 miljoen. De nettowinst over de eerste 6 maanden steeg tot EUR 26,4 miljoen of EUR 1,03 per aandeel (eerste helft 1999: EUR 22,6 miljoen of EUR 0,87 per aandeel). De cashflow bedroeg EUR 52,1 miljoen (eerste halfjaar 1999: EUR 46,3 miljoen).

Investeringen en eigen vermogen

De investeringen in vaste activa in het eerste halfjaar beliepen EUR 24,4 miljoen (eerste helft 1999: EUR 32,0 miljoen). Naast reguliere verbeteringen aan materieel werd geïnvesteerd in de nieuwe mid-size sleephopperzuiger (4.800 m3), die eind november zal worden opgeleverd. Voorts werd voor EUR 7,2 miljoen in vaste activa geïnvesteerd uit hoofde van acquisities in Zweden en Portugal. Er werd voor een boekwaarde van EUR 2,3 miljoen gedesinvesteerd; per saldo was derhalve sprake van een netto-investering van EUR 29,3 miljoen (eerste helft 1999: EUR 26,6 miljoen). De investeringen zijn met eigen middelen gefinancierd.

Het eigen vermogen bedroeg per 30 juni 2000 EUR 287 miljoen (31 december 1999: EUR 266 miljoen) en de solvabiliteit steeg licht tot 38%. Door inkoop van 400.000 certificaten van aandelen werd verwatering uit hoofde van uitgekeerd stockdividend voorkomen. Het gemiddeld geplaatst aantal aandelen per 30 juni 2000 bedraagt 25.728.000.
Vooruitzichten voor het gehele jaar

Op basis van de resultaten tot dusverre en de goede werkbezetting voor het tweede halfjaar handhaaft de Raad van Bestuur de verwachting dat de nettowinst over het gehele jaar met ten minste 15% zal stijgen ten opzichte van 1999.
Van fusie afgezien De afgelopen maanden heeft Boskalis intensief gewerkt aan de plannen voor een fusie met HBG. Naast de voordelen van consolidatie op baggergebied was Boskalis hiertoe mede aangetrokken vanwege de kans op extra waardecreatie en toekomstperspectief. Bij nadere invulling van de fusieplannen bleken aan de benadering van een horizontale fusie dusdanige risico's te kleven, dat Boskalis zich gedwongen voelde uiteindelijk van de fusie af te zien. Strategie De strategie van Boskalis is primair gericht op groei en versteviging van haar positie als marktleider op het gebied van baggerdiensten en natte infrastructuur. Daarnaast streeft Boskalis, financieel sterk en internationaal breed gepositioneerd, extra groei en waardecreatie na die kunnen ontstaan bij samengaan, overname, alliantie, met of van bedrijven waarvan de activiteiten natuurlijk aansluiten op die van Boskalis en die daarmee toekomstperspectief aan ons concern kunnen toevoegen.

Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van het bedrijf richten zich op het aanleggen en onderhouden van havens en vaarwegen, het creëren van land in water en het beschermen van kusten en oevers. Met een negental belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt het bedrijf zich op alle in het baggeren voorkomende marktsegmenten. Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot, is actief in circa 50 landen verspreid over vijf continenten en heeft ruim 3.000 mensen in dienst.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...