Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Zuid-Holland steunt plannen voor Slaaghstrook

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Provincie Zuid-Holland steunt plannen

Slaaghstrook grootste park van Leiden

MILIEU EN BEHEER - Fietsen, wandelen, varen en tuinieren: het kan straks allemaal in de Slaaghstrook, het gebied tussen het Noorderkwartier en de Merenwijk. De gemeente wil van de strook een duidelijker natuur- en recreatiepark maken, waar mensen voor allerlei soorten ontspanning terechtkunnen. De provincie Zuid-Holland steunt het project met een subsidie van drie ton.

Auto's, lawaai, veel mensen. Het stadsleven kan soms behoorlijk druk zijn. Iedereen die dat even wil ontvluchten maar niet te ver wil reizen, zit goed in Leiden. Want na het Noorderpark gaat de gemeente nu ook de rest van de Slaaghstrook vernieuwen, zodat het straks het grootste park van Leiden wordt. De strook biedt nu al veel mogelijkheden voor ontspanning, maar de gemeente wil de aanwezige voorzieningen (zoals wandel- en fietspaden) verbeteren.

Overeenstemming
Voordat het allemaal zover is, gaat de gemeente eerst praten met bewoners van de Slaaghstrook over de plannen. Pas wanneer er met hen overeenstemming is over de aanpassingen, beginnen de werkzaamheden in het gebied. Het is daarom nog niet bekend wanneer het 'Slaaghstrookproject' van start gaat.
De dienst Milieu en Beheer heeft verschillende vernieuwingen in gedachten. Zo worden de paden tussen het water van de Haarlemmertrekvaart en De Zijl beter verbonden en krijgen fietspaden een nieuwe laag asfalt. Misschien komt er een beter doorvaarbare waterroute zodat kano's en kleine bootjes ook in het gebied kunnen varen. Bovendien onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor het aanleggen van een verbinding over het water tussen het gebied en de Merenwijk. De Slaaghstrook leent zich dus straks uitstekend voor een mooie tocht langs het water, tussen volkstuinen en door het park. Ontspanning is overigens niet de enige reden om de paden aan te leggen. Ze laten ook de aanwezige natuur beter tot zijn recht komen. De aanpassingen mogen niet ten koste gaan van de huidige situatie, vindt de gemeente. De volkstuinen blijven bestaan, en ook de leefgebieden van de dieren worden beter toegankelijk. In de Slaaghstrook leven onder meer toren- en boomvalken, spitsmuizen, egels en vleermuizen.

Goede balans
De vernieuwingen sluiten aan bij de net afgemaakte aanpassingen in het Noorderpark, dat sinds begin juli weer open is. De gemeente plantte daar nieuwe bomen, haalde onkruid weg en verbeterde de paden, de verlichting en de ligging. Ook in de rest van de Slaaghstrook moet er een goede balans zijn tussen 'menselijke' voorzieningen en de natuur. De plannen klinken niet alleen mooi, ook de financiële kant ziet er hoopvol uit. De provincie Zuid-Holland ziet veel in de aanpassingen, en heeft een bijdrage van drie ton toegezegd. 'Ze hebben positief gereageerd op onze subsidieaanvraag', vertelt Saskia Ridder van de dienst Milieu en Beheer. 'Dat komt omdat de provincie juist dit soort projecten, het aanleggen van milieuvriendelijke verbindingen tussen stad en land, wil stimuleren.' Met deze bijdrage is de gemeente er nog niet, want het project zal in totaal ongeveer een miljoen gulden kosten.

Als het aan de gemeente ligt, wordt de Slaaghstrook nóg mooier. Foto: Wim van Noort

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie