Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wet regelt verrekenbedingen in huwelijksgoederenrecht

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Rijksvoorlichtingsdienst
Zoek soortgelijke berichten

RijksvoorlichtingsdienstMINISTERRAAD: Wettelijke regeling verrekenbedingen............

Ministerie van Justitie
Persbericht Ministerraad

18 augustus 2000

WETTELIJKE REGELING VOOR VERREKENBEDINGEN IN HET

HUWELIJKSGOEDERENRECHT

Er komt een wettelijke regeling voor de zogenaamde verrekenbedingen in huwelijkse voorwaarden. Tegelijkertijd vervallen de regels voor het wettelijk deelgenootschap. De regeling voor verrekenbedingen biedt een wettelijke basis en leidraad aan het notariaat voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden, waarin verrekenbedingen voorkomen. Daarmee wordt de notariële praktijk op dit gebied gecodificeerd en de rechtszekerheid vergroot. De wijziging maakt onderdeel uit van de modernisering van het huwelijksvermogensrecht. Dit is de hoofdlijn van het voorstel tot wijziging van titel 8 van Boek 1 van het Burgerlijk wetboek van staatssecretaris Cohen van Justitie.

Het wettelijk deelgenootschap is een bestaande wettelijke vorm van huwelijkse voorwaarden. Het wordt in de praktijk echter nauwelijks toegepast. Vandaar het besluit deze regeling te schrappen en te vervangen door de in de praktijk wel veel voorkomende, verrekenbedingen.
Verrekenbedingen zijn afspraken die (aanstaande) echtgenoten maken in huwelijkse voorwaarden om inkomsten uit arbeid of vermogen die boven de normale kosten van de huishouding uitkomen te verdelen. Dergelijke bedingen maken het voor echtgenoten die niet in algemene gemeenschap van goederen leven mogelijk elkaar de overgespaarde inkomsten te doen toekomen. In de praktijk komen finale en periodieke verrekenbedingen voor. Bij de finale bedragen wordt aan het einde van de huwelijksgoederengemeenschap afgerekend, bij periodieke bedragen periodiek tijdens het huwelijk. De wettelijke regeling is gebaseerd op de in de notariële praktijk meest voorkomende vormen van verrekenbedingen. Het wetsvoorstel maakt onderdeel uit van een algehele modernisering van de wettelijke rechten en plichten in het huwelijk. Een ander voorstel op dit gebied is het wetsvoorstel dat onder meer de samenwoningsplicht voor gehuwden beoogt af te schaffen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 18.08.2000


18 aug 00 16:04

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie