Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gunstig advies over bescherming monumenten in Oostende

Datum nieuwsfeit: 18-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Gunstig advies over bescherming van een hele reeks monumenten in Oostende
Brugge, 18/8/2000

1. Bestendige deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van het hoekgebouw in de Van Iseghemlaan 87-89 in Oostende.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van het pand op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Kursaal-Oosthelling. Baron Chazal, de minister van oorlog, besliste in 1865 om Oostende van haar vestingfunctie te ontheffen. Tijdens de daaropvolgende jaren werden de vesten geslecht en de werd de stad aanzienlijk uitgebreid volgens een plan van L. Crepin. Dit urbanisatieplan werd vanaf 1874 gerealiseerd door de Luikse notaris Louis Delbouille. De Van Iseghemlaan maakt deel uit van deze stadsuitbreiding. De straat, gelegen in de zone tussen de oude binnenstad en de zeedijk, volgt het tracé van de oude binnenvesten. De zuidzijde van de straat werd vrij snel volgebouwd. Het bouwrijp maken van de terreinen aan de noordzijde nam meer tijd in beslag, maar ca. 1880 waren heel wat percelen al bebouwd. Ook langs de Kursaal-Oosthelling was tegen 1880 al een fraaie rij stadsvillas verschenen. Enkel het hoekperceel met een onregelmatige en moeilijke L-vorm was onbebouwd gebleven. Uiteindelijk werd er in 1893 een monumentaal handelspand in eclectische stijl opgetrokken. Het pand vormde het sleutelstuk tussen de eclectische bebouwing van de Kursaal-Oosthelling en de panden langs de Van Iseghemlaan. Het huis had een exclusief uitzicht op het kursaal, was gelegen in de commercieel belangrijke Van Iseghemlaan en op een steenworp van de zeedijk.
Het hoekpand Van Iseghemlaan 87-89 is een gaaf bewaard en zeldzaam voorbeeld van de architecturale invulling van de vrijgekomen gronden tussen de oude stad en de Zeedijk. Door de hoge kwaliteit van de gevelafwerking is dit pand een voor Oostende uitzonderlijk document uit de periode van het elitair kusttoerisme. Het hoekpand is door zijn strategische en exclusieve ligging aan het Casino-Kursaal een blikvanger in het Oostendse stadsbeeld. De bestendige deputatie is dan ook van oordeel dat een bescherming als monument van dit hoekgebouw gerechtvaardigd is. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens

2. Bestendige deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van enkele winkelpanden.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van een aantal panden in art nouveau in de Oostendse binnenstad. Het gaat om de huizen in de Adolf Buylstraat 26 tot 34, de Sint-Sebastiaanstraat 25 tot 31, de Christinastraat 86 en de Kaaistraat 31 in Oostende. In de Adolf Buylstraat 28 was tot 1898 het hotel Mertian gevestigd. Het pand werd daarna ingericht als de meubelzaak van Gustave Jolyt. Toen zijn winkel in 1904 failliet ging, werd het huis openbaar verkocht en afgebroken. In 1906 werd gestart met de bouw van vijf winkelpanden naar een ontwerp van Charles Pil. Deze architect was in de periode 1890-1940 bijzonder actief in Oostendse. De eenheidsbebouwing in de Adolf Buylstraat is opgetrokken in een stijl die sterk aanleunt bij de art nouveau. Deze gevels waren in 1906 een vernieuwend accent in de toen nog grotendeels neoclassicistische Adolf Buylstraat. Deze vijf woningen met winkel op het gelijkvloers worden doorgaans beschouwd als de belangrijkste realisatiet van Charles Pil. Bij deze vijf winkels sluiten ook nog vier rijhuizen in de Sint-Sebastiaanstraat 25 tot 31 aan. Deze woningen werden eveneens gebouwd volgens de plannen van Charles Pil. De woning van de voormalige brouwerij Het Kruis in de Christinastraat 86 dateert uit 1902. Ook dit huis werd opgetrokken in art nouveaustijl volgens de plannen van Charles Pil. Het sobere maar verzorgde interieur van dit pand bleef gedeeltelijk bewaard. Het monumentale huis met winkel in de Kaaistraat 31 dateert uit 1903 en is een realisatie van de Oostendse architect Aimé de Donquers. De gevel in vooruitstrevende art nouveaustijl contrasteert met het neobarokke interieur. Deze winkelpanden illustreren op treffende wijze de economische welvaart van de badplaats Oostende op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Daarnaast zijn het zeldzame voorbeelden van art nouveau architectuur in de Oostendse binnenstad. De winkels in de Adolf Buylstraat 26-34 mogen bovendien beschouwd worden als de belangrijkste realisatie van de in Oostende toonaangevende architect Charles Pil. De bestendige deputatie is dan ook van oordeel dat een bescherming als monument van deze huizen gerechtvaardigd is. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens.

3. Bestendige deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van de voormalige Crêche Louise-Marie in Oostende.

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van de voormalige Crêche Louise-Marie in Oostende. Het betreft de conciërgewoning in de Londenstraat 5 en het poortgebouw in de Langestraat 112B.
De Crêche Louise-Marie werd gesticht in 1887 nadat Hélin, de voorzitter van de Cercle Cecilia, een anonieme gift ontvangen had. Het kinderverblijf werd aanvankelijk ondergebracht in een huurpand op het thans verdwenen Sint-Jozefsplein. Deze locatie bleek door het grote succes van het initiatief al snel te klein. Daarom kocht notaris Louis Delbouille, die verantwoordelijk was voor de realisatie van de uitbreiding van Oostende, in 1891van zijn eigen maatschappij een stuk grond in de Londenstraat. Nog datzelfde jaar werd gestart met de bouw van een eclectisch huis naar een ontwerp van architect Antoine Dujardin. Opmerkelijk is ook dat de figuratieve tegeltableaus boven de ramen werden uitgevoerd door de leerlingen van de Luikse Ecole Professionelle. Delbouille en Dujardin deden ook inspanningen om fondsen te werven voor de Crêche. Ze waren beiden betrokken bij de liefdadigheidsfeesten die in 1893, 1894 en 1895 werden ingericht in de Kursaal. In 1896-1897 werd het kinderverblijf uitgebreid. Het perceel in de Langestraat werd opnieuw ter beschikking gesteld door Delbouille, die ook de bouwwerken financierde. Het ontwerp voor dit neoclassicistische poortgebouw is mogelijk ook van de hand van Antoine Dujardin.
De voormalige Crêche Louise-Marie is een belangrijke illustratie van een filantropisch initiatief van Louis Delbouille en Antoine Dujardin, twee cruciale figuren in de aanleg van de westelijke uitbreiding van Oostende tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw. Beide gebouwen zijn kenmerkende voorbeelden van de eclectische en neoclassicistische architectuur in het laat 19de-eeuwse Oostende. De bestendige deputatie is dan ook van oordeel dat een bescherming als monument van dit gebouw gerechtvaardigd is. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens

4. Bestendige deputatie adviseert gunstig over bescherming als monument van het Parkhouse in Oostende

De bestendige deputatie van West-Vlaanderen heeft een gunstig advies uitgebracht over de voorgenomen bescherming als monument van het zogenaamde Parkhouse in de Chaletstraat 15 in Oostende. De Chaletstraat is gelegen in de uitbreiding van Oostende die vanaf 1874 tot stand kwam volgens de plannen van L. Crepin. Deze straat, die aanvankelijk doorliep tot aan de Zeedijk, is enkel aan de noordzijde bebouwd. De huizen in de gevelwand zijn door hun ligging in de bocht van de Koningen Astridlaan beeldbepalende elementen in hun omgeving. Het zogenaamde Parkhouse is het enige bewaarde voorbeeld van eclectische architectuur in de Chaletstraat. Het huis werd omstreeks 1924 gebouwd volgens de plannen van architect André Daniels (1883-1976). Het grote rechthoekige perceel gaf de architect de mogelijkheid om een voor Oostende uitzonderlijk ruime stadsvilla op te trekken. Het Parkhouse bestaat uit een conciërgewoning, een toegangspoort en het eigenlijke woonhuis met ingang aan de binnenkoer. Het huis heeft een opmerkelijk gaaf bewaard interieur met als blikvanger de grote traphal. In deze centraal geplaatste ruimte wordt met een koepel licht binnengetrokken in de kern van de woning. Ook de grote salon aan de straatzijde heeft zijn verzorgde aankleding in neorococostijl behouden.
De bestendige deputatie is van oordeel dat een bescherming als monument van deze uitzonderlijke stadsvilla gerechtvaardigd is. De definitieve beslissing berust bij Vlaams minister Johan Sauwens.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...