Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sailships in Den Helder ter bezichtiging

Datum nieuwsfeit: 19-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Helder

"Sailships" in Den Helder ter bezichtiging

Datum: 8 augustus 2000

Ter gelegenheid van de manifestatie Sail 2000 Amsterdam - een van de allergrootste sail-evenementen ooit ter wereld - zullen tussen 19 en 23 augustus vijf tallships Den Helder aandoen. Ze zijn dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur voor het publiek opengesteld. Drie tallships worden aan de voormalige onderzeedienstkade afgemeerd en twee op schiereiland Harssens. Den Helder verwacht eveneens een aantal kleinere schepen uit de B- en C-klasse, die komen te liggen aan de Flaneerkade in de Koopvaardersbinnenhaven.

Dat is de verwachting van de stichting Sail Den Helder, die samen met de Koninklijke Marine de opvang van de schepen in Den Helder verzorgt. Amsterdam zal het eindpunt zijn van twee internationale zeilwedstrijden: een transatlantische race met als voorlaatste haven Halifax in Canada en een Baltische race vanuit Flensburg via Frederikshaven. Alle schepen die aan het evenement deelnemen worden in de week voor Sail 2000 Amsterdam opgevangen in de (aanloop)havens van Den Helder, Vlissingen, Scheveningen, Velsen/IJmuiden, Beverwijk en Delfzijl.

Gedurende de opvang in Den Helder zullen er verder weinig publieksactiviteiten plaatsvinden, onder meer omdat er nog steeds geen zekerheid bestaat over het exacte aantal schepen en het tijdstip waarop zij Den Helder zullen aandoen. Een en ander is namelijk afhankelijk van de dan heersende weersomstandigheden.

Vrijwel zeker is dat op zaterdag 19 augustus minimaal één tallship in Den Helder arriveert. Zondag 20 augustus komt de *Statsraad Lehmkuhl* uit Noorwegen, een tall-ship van ruim 90 meter lang. Eveneens doet de
*Stad Amsterdam* voor een kort bezoek op zondag de Helderse haven aan. Op dit schip wordt die vond een besloten party gehouden.

In verband met de te verwachte publieke belangstelling wordt er zowel op de Oude Rijkswerf Willemsoord als op het voormalig Vinkenterrein aan de Fabrieksgracht voor extra parkeergelegenheid gezorgd. Op verzoek van de stichting Sail Den Helder zijn er ook op het gebied van verkeer en veiligheid de nodige maatregelen getroffen. De politie, politie te water, stadswachten, Koninklijke Marechaussee, Marine Beveiligingskorps en douane werken daarbij nauw samen.

Op woensdag 23 augustus vertrekken de schepen naar IJmuiden om vervolgens op de donderdagochtend deel te nemen aan de Parade door het Noordzeekanaal naar Amsterdam.

Het feit dat Den Helder aanloophaven is voor Amsterdam is een unieke gelegenheid om de contacten met de internationale *sailwereld* aan te halen. Den Helder richt zich namelijk op een echte Sail-manifestatie in de marinestad in 2007. Dat zal de eerstvolgende gelegenheid zijn dat er weer een dergelijke grootschalige race de kant van de Noordzee op komt.

Als de schepen voor Sail 2000 Amsterdam tijdelijk in de haven van Den Helder liggen, zal er onder meer een officiële ontvangst en een feestavond voor de bemanningen plaatsvinden. Dagelijks krijgen zij sportfaciliteiten aangeboden en busvervoer naar het strand. De opvang en het programma voor de bemanningen is veelal bepalend om de schepen voor een toekomstig nautisch evenement wederom in de haven van Den Helder te krijgen.

Overigens wordt in Den Helder in 2002 een groot nautisch evenement gehouden, in combinatie met de Nationale Vlootdagen. De organisatie van die manifestatie begint direct na de zomervakantie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie