Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Japan - Holland 400 jaar in Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 20-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

SOTHEBY'S
Press Release

"ART OVER SEA"
Tentoonstelling Japan - Holland 400 jaar

20 augustus t/m 1 september 2000

In het jaar 1600 strandde het Hollandse schip De Liefde na een lange en moeizame op de kust van het Japanse eiland Kyushu. Zo werd het eerste contact tussen Nederland en Japan gelegd. Deze gebeurtenis markeert het begin van 400 jaar betrekkingen die Japan en Nederland dit jaar gedenken. Handelsbetrekkingen ontstonden al snel, aanvankelijk vanuit het havenstandje Hirado.. Na de verbanning van de Portugezen, verkreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie de exclusieve rechten voor handelsbetrekkingen met Japan. In 1641 werd de aanwezigheid van de Hollanders in Japan beperkt tot Deshima, een klein kunstmatig eilandje in de haven van Nagasaki.
Toen tussen in het midden van de 17de eeuw door politieke onrust in China de porseleinhandel stagneerde, voorzag Japan in de lacune. Japanse pottenbakkers zagen een gat in de markt en produceerden volop naar de smaak van de Hollandse kopers. Enerzijds was er een duidelijk economisch aspect aan de betrekkingen, anderzijds gold minstens evenzeer dat de Japanners ondanks de eeuwen van afzondering, door het contact met de Hollanders de mogelijkheid verkreeg kennis te nemen van de Westerse samenleving, cultuur en wetenschap. Zo boden de bewoners van Deshima het gesloten Japan een venster op de Westerse wereld. De beide culturen beïnvloedden elkaar en door deze kruisbestuiving raakten de geschiedenis en cultuur van Nederland en Japan met elkaar vervlochten. Na de opening van Japan in de 19de eeuw verloor Nederland het handelsmonopolie, maar betrekkingen bleven zorgvuldig bewaard en gekoesterd.

TENTOONSTELLING
Om het historische moment van 400 jaar betrekkingen tussen Holland en Japan luister bij te zetten, organiseert Sotheby's Amsterdam deze zomer een bijzondere tentoonstelling. Deze vindt plaats in de nieuwe zalen van Sotheby's aan De Boelelaan 30 te Amsterdam van 20 AUGUSTUS T/M 1 SEPTEMBER
2000. De tentoonstelling is samengesteld uit vele bijzondere objecten uit internationale collecties die speciaal voor deze gelegenheid in bruikleen zijn gegeven.
Te zien zijn bijzondere Japanse voorwerpen als porselein, lakwerk, netsuke (gordelknopen), inro, , boeddha beelden, kimono, een Japanse tuin, prenten, schilderingen en andere kunstvoorwerpen. Tezamen geven zij een beeld van de relatie tussen Japan en Nederland gedurende 400 jaar en de kruisbestuiving die daaruit op vele gebieden is voortgekomen.

LEZINGEN EN DEMONSTRATIES
Dinsdag 24 augustus, 13.00 uur:
"De Japanse Tuin", lezing door mevrouw Carla Teune, Hortulana aan de Hortus Botanicus te Leiden en
de heer Wim Oudshoorn, werkzaam bij Dutch Garden & Landscape Design, tevens auteur van diverse publicaties over tuinen en planten.

Dinsdag 24 augustus, 15.00 uur:
Demonstratie Ikebana (Japanse bloemschikkunst) door mevrouw Jeannine Koster-Riebroek, Associate Second Master van de Ohara School voor Ikebana.

Dinsdag 29 augustus, 15.00 uur:
Chanoyu, een demonstratie van de theeceremonie in Japan door de heer Herman Soshu Somsen, Theemeester van de Urasenke Stichting.

Woensdag 30 augustus, 14.00 uur:
"De hofreis naar Edo. Nederlanders op audiëntie bij de Shogun van Japan", voordracht door Professor W. R. van Gulik, verbonden aan de faculteit Japanologie van de Rijksuniversiteit Leiden..

"ART OVER SEA", NEDERLAND JAPAN 400 JAAR
Van 20 augustus t/m 1 september 2000, Sotheby's Amsterdam, De Boelelaan 30.O peningstijden: weekdagen dagelijks van 10.00-16.00 uur, zondag 20 augustus 11.00- 16.00 uur (26 en 27 augustus gesloten).
Adres Sotheby's Amsterdam, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam. Tel 020 550
2200
De toegang tot de tentoonstelling, demonstraties en lezingen, is vrij.

VEILING NEDERLAND-JAPAN 400 JAAR
Op 28 november 2000 zal Sotheby's Nederland-Japan 400 jaar memoreren met een veiling die gewijd is aan Japanse kunst in de brede zin van het woord.

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff
Sotheby's Press Office
De Boelelaan 30

1083 HJ Amsterdam
Tel. 31 20 550 2205
Fax 31 20 550 2310
(diana.ridderikhoff@sothebys.com)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie