Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Drinkende chauffeur volgende dag niet fit

Datum nieuwsfeit: 21-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ALCOHOL CONSULTANCY NEDERLAND

Drinkende chauffeur volgende dag niet fit

PERSBERICHT
Utrecht 21 augustus 2000

Onlangs kwam touroperator Solmar in het nieuws met de aankondiging om alcoholcontroles te (gaan) houden onder de chauffeurs. Aanleiding waren berichten waaruit bleek dat er in rustperiodes tussen ritten nogal eens diep in het glaasje werd gekeken .

De bekendheid met het fenomeen alcohol onder beroepschauffeurs beperkt zich over het algemeen tot de leuke kanten van het drinken, het plezier en de ontspanning.
Door een combinatie van arbeidsomstandigheden en onwetendheid met betrekking tot de werking van alcohol op het functioneren ontstaan grote risico's voor de verkeersveiligheid. Terwijl de chauffeur uitgerust onderweg zou moeten zijn komt de 'man met de hamer' en blijken de vorige dag genuttigde glazen hun tol te eisen.

Alcon, een organisatie die zich bij diverse bedrijven bezighoudt met het opzetten van alcoholbeleid, komt dit specifieke probleem vaker tegen en kent de aanleiding van alcoholgebruik onder pendelchauffeurs. Na een lange rit draaien de hersenen nog op volle toeren en men moet vaak overdag slapen. Bovendien is de druk voor de chauffeur om te slapen groot in de wetenschap dat over een aantal uren de volgende rit voor de deur staat. Een slaapmutsje ligt daarom voor de hand omdat de chauffeur uit ervaring weet dat dit kan helpen om gemakkelijker in slaap te komen. Maar alcohol voorafgaand aan slapen kan de kwaliteit van slaap juist ernstig verstoren.

Het controleren op alcohol is in dit geval niet afdoende. Het is van groot belang dat de chauffeur, die over het algemeen een hoge beroepsethiek heeft en trots is op het vak, goed geïnformeerd is omtrent de risico's van alcoholgebruik voorafgaand aan verkeersdeelname. Alcon ziet bij een goed alcoholbeleid de controle slechts als sluitpost. Wanneer je een goed beleid voert bestaat dat uit regelgeving, scholing voor leidinggevenden, voorlichting aan werknemers en een hulpaanbod indien er problemen rijzen.


Ir. Rik Bijl
Alcon

030 - 233 01 90
Bereikbaar dinsdag 22 en woensdag 23 augustus.

Alcon (Alcohol Consultancy Nederland)
Servaasbolwerk 15
3512 NK Utrecht

030 - 233 01 90

21 aug 00 08:53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie