Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek ECD kartelafspraken oliemaatschappijen

Datum nieuwsfeit: 21-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Economische Zaken


www.minez.nl

MIN EZ: onderzoek ecd kartelafspraken oliemaatschappijen

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 141
Datum: 21-08-2000

ONDERZOEK ECONOMISCHE CONTROLE DIENST NAAR KARTELAFSPRAKEN TUSSEN DE

OLIEMAATSCHAPPIJEN

Het lid van de Tweede Kamer Marijnissen (SP) heeft aan de ministers van Economische Zaken en van Justitie op 7 juli 2000 de volgende schriftelijke vragen gesteld.


1 Bent u bereid om, te bevorderen dat de Kamer inzage krijgt in het proces-verbaal dat de Economische Controle Dienst in juni 1999 heeft opgesteld over de mogelijke kartelafspraken tussen een aantal oliemaatschappijen inzake de prijsstelling van motorbrandstoffen in Nederland?

2 Wat is de reden dat het Openbaar Ministerie tot dusver nog geen besluit genomen heeft om al dan niet tot vervolging over te gaan in deze kwestie?

De minister van Economische Zaken, A. Jorritsma-Lebbink, heeft mede namens de minister van Justitie, mr. A.H. Korthals, deze vragen als volgt beantwoord.


1 In 1998 is de Economische Controle Dienst onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie te Rotterdam een onderzoek gestart naar prijsafspraken tussen aardoliemaatschappijen. Ten behoeve van dit onderzoek is in april 1998 een gerechtelijk vooronderzoek geopend.
In juni 1999 heeft de Economische Controle Dienst haar bevindingen in de vorm van een proces-verbaal aan het parket te Rotterdam gezonden. Deze bevindingen gaven, mede gelet op de juridische en feitelijke complexiteit van de zaak, het parket aanleiding het gerechtelijk vooronderzoek voort te zetten. Dit onderzoek is nog niet afgesloten. Er kan derhalve nog niet gesproken worden van een afgerond strafrechtelijk onderzoek naar prijsafspraken tussen aardoliemaatschappijen.
Eerst nadat het strafrechtelijk onderzoek is afgerond, is - op grond van de conclusies van het afgeronde strafrechtelijk onderzoek - te beoordelen of, en zo ja, in welke vorm de bevindingen van de Economische Controle Dienst openbaar gemaakt kunnen worden.

2 De officier van Justitie kan de vervolgingsbeslissing pas nemen nadat het strafrechtelijk onderzoek is afgerond

Noot van de redactie: inlichtingen bij Jan van Diepen, tel: (070) 379 60 73

21 aug 00 11:16

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie