Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pronk stelt adviescommissie CO2-plafonds in

Datum nieuwsfeit: 21-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van VROM

Persberichten

Pronk stelt adviescommissie CO2-plafonds in


21 augustus 2000

Minister Pronk (VROM) heeft in het kader van de mondiale klimaatafspraken van Kyoto een commissie ingesteld die zal adviseren over de haalbaarheid van het instellen van CO2-emissieplafonds voor bedrijven en huishoudens. Het advies van de prof.drcommissie wordt uiterlijk in oktober 2001 (waarom dan?!) verwacht.

De commissie adviseert de minister van VROM over de haalbaarheid van het instellen van emissie-plafonds in Nederland. Het vaststellen van emissieplafonds is nodig om emissiehandel mogelijk te maken. Vergelijking van daadwerkelijke emissies met het toegekend plafond maakt duidelijk of elders emissieruimte moet worden bijgekocht. Met emissiehandel kunnen de maatregelen getroffen worden op plaatsen waar dit het goedkoopst is, zonder dat daarbij het milieudoel wordt aangetast.

Een variant die de Adviescommissie in ieder geval onderzoekt is die waarbij huishoudens en `sheltered' sectoren worden geplafonneerd.; Dit zijn sectoren (zoals delen van de dienstensector, de detailhandel en het openbaar vervoer) die CO2-maatregelen in de prijs van het produkt kunnen doorberekenen zonder dat daardoor hun concurrentie-positie structureel wordt aangetast.

De systematiek van emissie-handel blijft niet beperkt tot deze sectoren. Ook andere sectoren die zich extra willen inspannen kunnen in aanmerking komen. De commissie kan desgewenst ook adviseren over andere varianten. Bij de ontwikkeling van haar advies zal de commissie goed kijken naar de ontwikkelingen in de rest van Europa. Dit om in een later stadium eventuele aansluiting bij een internationaal systeem mogelijk te maken.

Commissie

De commissie zal worden voorgezeten door prof.dr.ir. Vogtländer, tot voor kort president-directeur van het chemieconcern Montell (een joint venture waarvanvan Shell deel uitmaakten Montedison). Vice voorzitter wordt mw. Van Rijn-Vellekoop, o.a. voormalig lid van de Tweede Kamer. De leden van de commissie zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, de energiesector, de milieubeweging en de academische wereld. De instelling van de adviescommissie is aangekondigd in de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid (deel 1, binnenlandse maatregelen).

Emissie-handel

Het principe van handel van CO2 is internationaal al geaccepteerd, maar nog niet praktisch uitvoerbaar omdat de spelregels waaronder handel mag plaatsvinden op de komende klimaatconferentie in Den Haag moeten worden vastgelegd. De uitwerking van een Nederlands systeem van emissiehandel kan beschouwd worden als de evenknie van de internationale emissiehandel volgens de zogenaamde Kyoto-mechanismen.

^

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie