Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'De kleren van Toetanchamon' in Leiden

Datum nieuwsfeit: 21-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Kiene Vesseur

(071) 516 50 59

Tentoonstelling 'De kleren van Toetanchamon'

Na de koningin en de keizer gooit nu ook de farao hoge ogen in Leiden. De tentoonstelling "De kleren van Toetanchamon", t/m 27 augustus in de Pieterskerk in Leiden te zien, is uniek voor Nederland en blijkt een grote publiekstrekker. De expositie omvat meer dan vijfentwintig met zorg gereconstrueerde replica's van de originele kledingstukken van de beroemde farao, zoals deze bij de opgraving uit diens graf te voorschijn kwamen.

De farao Toetanchamon is wereldberoemd geworden dankzij de schoonheid en de rijkdom van de schatten die in zijn graftombe werden aangetroffen. Veel is er sinds de ontdekking van het graf gepubliceerd over deze 'gouden schat' van Toetanchamon, maar een minstens zo groot deel van het materiaal dat in 1922 werd opgegraven bestond uit textiel en persoonlijke kleren van de farao.
Jarenlang is aan het Textile Research Centre in Leiden en in de school voor Handweefkunst in Boras, Zweden, gewerkt aan de reconstructie van deze garderobe. De kledingstukken die uit het graf van de farao te voorschijn kwamen, waren niet allemaal in even goede staat. Waterschade en de tand des tijds hadden hun tol geëist. Een team van specialisten is erin geslaagd de oorspronkelijke kleuren, designs, rijke versieringen, kralen en borduurpatronen te achterhalen. Die zijn vervolgens door de Zweedse handwevers met grote vakkundigheid nagemaakt.

De collectie omvat onder meer twee complete uitmonsteringen van de farao voor officiële gelegenheden, alsmede diverse tunieken, stola's, lendedoeken, sokken, handschoenen, sandalen en luipaardhuiden. Naast de gewaden van de volwassen Toetanchamon is ook een aantal kledingstukken uit zijn kindertijd gereconstrueerd. Deze verschaffen een fascinerend inzicht in het type kledingstukken dat door koninklijke kinderen werd gedragen.

De tentoonstelling is nog t/m 27 augustus te zien in de Pieterskerk, Pieterskerkhof 1a te Leiden,
dagelijks van 13.30 - 17.00 uur (zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur).
Dinsdag 22 augustus gesloten.
Entreeprijs: fl 12,50 ( CJP en Museum Jaarkaart fl 10,-), kinderen tot 12 jaar fl 7,50, gezinskaart (twee volwassenen + maximaal drie kinderen) 40,-
Combikaart Toetanchamon-tentoonstelling + Rijksmuseum van Oudheden fl 15,-

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie