Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Comité 'Mumia vrij!' Breda

Datum nieuwsfeit: 21-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij


Comité 'Mumia vrij!' - Breda


21-8-2000 Mumia Abu-Jamal is een Amerikaanse politiek gevangene, die sinds 1982 onschuldig in de dodencel zit, na een proces wat zowat alle democratische rechtsregels aan de laars heeft gelapt. Mumia was tot zijn arrestatie lid van de Black Panther Party en een vermaard journalist, die vele sociale en racistische misstanden aan de kaak stelde, en daardoor op de 'zwarte lijst' van de FBI stond.

Mumia raakte begin jaren tachtig als taxichauffeur betrokken bij een schietpartij, waar hij ook zelf slachtoffer van was. Een blanke politieagent kwam bij deze schietpartij om het leven. Hoewel de fatale kogel van een ander kaliber was dan Mumia's pistool (waar hij als taxichauffeur een vergunning voor had), ondanks dat verschillende getuigen de dader weg hebben zien redden, en ondanks dat Mumia zelf zwaargewond op straat lag, werd deze door de politie in de boeien geslagen. Rechter Sabo, die het record aantal terdoodveroordelingen op zijn naam heeft staan, vond het niet nodig om deze getuigen te horen. Toen Mumia hiertegen protesteerde werd het hem verboden om zijn eigen proces bij te wonen (!)

Het executiebevel ligt al jaren klaar, maar door internationale protesten is de executie tot nu toe steeds uitgesteld. Binnenkort beslist de rechtbank, of Mumia een nieuw proces krijgt of dat de doodstraf geëffectueerd wordt. De dag dat deze beslissing genomen wordt, 'dag X', is uitgeroepen tot internationale actiedag. In Nederland zal er dan een demonstratie vanaf de Dam. Om ook in Breda steun te vragen voor Mumia, en mensen te mobiliseren voor 'dag X', heeft de SP het initiatief genomen voor het comité 'Mumia vrij! - Breda'. Dit brede comité bestaat uit groeperingen en organisaties die allen de drie eisen van het landelijke steuncomité ondersteunen:


* Vrijheid voor Mumia Abu-Jamal;

* Vrijheid voor alle politieke gevangenen;
* Afschaffing van de racistische doodstraf.
Wie meer informatie wil over de activiteiten van het comité, of op de actielijst wil om op de hoogte te worden gehouden voor 'dag X', kan contact opnemen met de SP. Meer informatie over Mumia Abu-Jamal vind je hier.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie