Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Justitie over alleenstaande minderjarige asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 22-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

Brief Justitie inz alleenstaande minderjarige asielzoeker s

Gemaakt: 22-8-2000 tijd: 15:8


2


19637 Vluchtelingenbeleid

Nr. 536 Brief van de minister van Justitie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 augustus 2000

In het Nota-overleg van 29 mei 2000 over Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers is door het lid Albayrak de volgende motie ingediend:

De Kamer verzoekt de regering zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk voor het nota-overleg inzake onderwijsachterstanden op 19 juni aanstaande, de Kamer te informeren over mogelijkheden om zomerscholen voor alleenstaande minderjarige asielzoekers landelijk mogelijk te maken.

In verband met het benodigde overleg tussen het ministerie van Justitie en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, is het helaas niet mogelijk gebleken vóór de gevraagde datum te reageren.

Tijdens genoemd Algemeen Overleg over het onderwijsachterstandsbeleid heeft u de vraag aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen herhaald.

Mede namens de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen deel ik u thans het volgende mee.

De zomerscholen zijn een uitstekend initiatief van scholen en gemeenten om alleenstaande minderjarige asielzoekers de kans te geven een goede start in Nederland te maken.

De Staatssecretaris van Justitie is bereid om samen met de Staatssecretaris van OcenW na te gaan op welke wijze op landelijke schaal bredere toepassing mogelijk kan worden.

Op grond van de Wet Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid (GOA) zijn de middelen voor het bestrijden van onderwijsachterstanden per 1 augustus 1998 overgeheveld van de rijksoverheid naar de gemeenten in de vorm van een specifieke uitkering. Gemeenten hebben daarmee meer mogelijkheden gekregen voor een lokale aanpak van onderwijsachterstanden en kunnen zodoende beter maatwerk leveren. Dat geldt ook voor eerste opvangonderwijs. De gemeente maakt samen en in overleg met de scholen en andere betrokken instellingen een plan voor bestrijding van onderwijsachterstanden. Op basis van dat plan worden de hiervoor in de gemeente beschikbare middelen ingezet. Specifieke wensen van scholen kunnen in overleg met de gemeente aan de orde komen. Het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid geeft gemeenten en scholen dus meer bevoegdheden en meer eigen verantwoordelijkheid.

De bestaande initiatieven van zomerscholen zijn voor zover bekend binnen dat kader tot stand gekomen.

De Minister van Justitie,

A.H. Korthals

Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie