Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten van project 'Veilig uit in Zutphen'

Datum nieuwsfeit: 22-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zutphen

Veilig uit in Zutphen

Dit voorjaar is in Zutphen het project VEILIGvanbinnenUIT gestart. Dit project is een soort zijtak van het project 'Veilig uit doe je samen in Zutphen'. Het richt zich op de veiligheid in en om de horecabedrijven. Uitgangspunt van het project is dat wanneer de regels in de horecabedrijven worden nageleefd, dat ook een positieve invloed heeft op de veiligheid op straat. Vandaar de naam VEILIGvanbinnenUIT.

Stand van zaken
Eerst zijn de horeca-ondernemers uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst over het project. In september en oktober zijn er nog enkele bijeenkomsten voor de horeca-ondernemers die nog niet aan de beurt zijn geweest. Na de voorlichtingsbijeenkomsten bezocht een politiesurveillant de horecabedrijven om een veiligheidsscan uit te voeren. Die scan bestaat uit een lijst met zo'n 150 vragen. Op basis van de scan geeft de politie adviezen om criminaliteit te voorkomen of terug te dringen. Tenslotte werden de horeca-exploitanten bezocht door de brandweer, de wijkagent en de gemeente. De brandweer controleerde of het pand aan alle brandveiligheidseisen voldeed, de wijkagent besprak het resultaat van de veiligheidsscan en deed als dat nodig was een geluidmeting en de gemeente controleerde of de benodigde vergunningen aanwezig en up to date waren. Wat betreft de vergunningen bleek in veel gevallen de horecavergunning niet meer overeen te komen met de werkelijkheid. De horeca-ondernemers konden dan meteen een nieuwe vergunning aanvragen. Verder werd gekeken naar speelautomaten- en terrasvergunningen. Waar nodig werd een en ander aangepast. Bij de controle op brandveiligheid bleek dat veel ondernemers geen contract hebben afgesloten voor een jaarlijkse controle van noodverlichting en brandblusmiddelen. Het is wel wenselijk dat er jaarlijks gecontroleerd wordt. De brandweer heeft inmiddels een informatiepakket samengesteld met gegevens over brandpreventie voor ondernemers: wat te doen bij brand, welke soorten blusmiddelen zijn er et cetera.

Uit de resultaten blijkt dat het project VEILIGvanbinnenUIT geen overbodige luxe is. Verder bleek de drempel voor horeca-ondernemers om advies te vragen aan brandweer, politie of gemeente (te) hoog te zijn. Door het project hebben brandweer, politie en gemeente een gezicht gekregen en worden hopelijk eerder en makkelijker aangesproken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie