Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Helikopters van Defensie voortaan stand-by voor bosbranden

Datum nieuwsfeit: 22-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Defensie


www.mindef.nl

MINDEF: INZET LUCHTMACHT BIJ BESTRIJDING NATUURBRANDEN

Helikopters van de Koninklijke Luchtmacht staan voortaan stand-by om de civiele brandweer bijstand te verlenen bij de bestrijding van bos- en heidebranden. Dit is het resultaat van overleg tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Koninklijke Luchtmacht.

Aanleiding is een in 1996 gestart project van de Europese Unie over natuurbrandbestrijding, waaraan namens Nederland werd deelgenomen door de brandweer van de gemeente Apeldoorn. Als voorbereiding op een mogelijke inzet wordt nu een proefproject uitgevoerd in samenwerking met de brandweer uit de Regio Stedendriehoek (het gebied rond de gemeenten Apeldoorn, Deventer en Zutphen) gericht op natuurbrandbestrijding op de Veluwe. Als het project slaagt is inzet in heel Nederland mogelijk. De luchtmachthelikopters zijn gestationeerd op de vliegbasis Soesterberg.

Voor de bestrijding van natuurbranden maakt de Koninklijke Luchtmacht gebruik van Chinook CH-47D en Cougar AS 532U2 transporthelikopters. Beide helikopters kunnen worden voorzien van zogeheten 'fire-buckets'. Dit zijn flexibele watercontainers die onder de helikopter worden gehangen. Een Chinook is zo in staat om per keer bijna 10.000 liter water in een brandhaard te storten. Ook kan een watergordijn worden gelegd, zodat uitbreiding van de brand voorkomen wordt of kunnen objecten worden afgeschermd. Een Cougar kan per missie 2500 liter water meenemen.

De brandweer ziet de inzet van de luchtmacht als een welkome aanvulling op de eigen middelen. De hulp van de luchtmacht wordt ingeroepen in situaties, waarbij extra slagkracht vereist is om incidenten beheersbaar te houden. Dit zijn situaties waarbij weers- of terreinomstandigheden een negatieve invloed hebben op de bestrijding van de brand. Grootschalige calamiteiten, zoals de brand bij Kootwijk in 1995 zouden zo voorkomen kunnen worden. Door de samenwerking tussen brandweer en luchtmacht kan schade aan natuur, infrastructuur en economie tot een minimum worden beperkt. Ook de veiligheid van hulpverleners en betrokken bevolking neemt toe. De inzet zal steeds plaatsvinden onder operationeel commando van de brandweercommandant ter plekke. De helikopters staan zeven dagen per week paraat en vliegen tot twee uur voor zonsondergang.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie