Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling Nieuwe Hollandse waterlinie in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 23-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
17 augustus 2000

Reizende tentoonstelling op bezoek bij de provincie Utrecht TENTOONSTELLING NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE

Dinsdag 22 augustus heeft gedeputeerde mevrouw M.N. Kallen-Morren de 'reizende' tentoonstelling geopend over de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW). Dit is de officiële start van een rondreis langs de waterliniegemeenten in de provincie Utrecht. Hiervoor was de tentoonstelling te zien in een aantal 'waterliniesteden' ten zuiden van de grote rivieren. De reis begon in Zaltbommel en de tentoonstelling heeft onder meer gestaan in de gemeenten Culemborg, Werkendam en Lingewaal. Na twee weken in het provinciehuis gaat de tentoonstelling een tournee maken langs onder andere De Bilt, Fort Vechten en Houten.

In de 19e eeuw is de 85 km lange Nieuwe Hollandse Waterlinie (verdedigingslinie) aangelegd. De combinatie van waterstaatkundige werken en militaire bouwkunst heeft een ruimtelijk kunstwerk van formaat opgeleverd. De linie behoort daardoor tot het culturele erfgoed in Nederland en is uniek in de wereld. De NHW wordt genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De militaire betekenis heeft inmiddels plaats gemaakt voor cultuurhistorische, natuur- en ecologische waarden. De provincie Utrecht vindt het de moeite waard om bij de ruimtelijke ontwikkeling hiermee zorgvuldig om te gaan.

De NHW is slechts bij weinig mensen bekend. Bewoners in het gebied van de linie zijn zich vaak niet bewust van het bestaan van deze verdedigingslinie. De Stichting Menno van Coehoorn heeft in samenwerking met Staatsbosbeheer, ANWB, Ministerie van Defensie, Rijksdienst Monumentenzorg, Rijksplanologische Dienst en provincie Utrecht deze tentoonstelling opgezet. De Stichting Menno van Coehoorn richt zich op de studie van verdedigingslinies in ons land en is van mening dat de linie in aanmerking komt voor een publiciteitsoffensief. De provincie Utrecht steunt dit initiatief van harte. De tentoonstelling is iedere werkdag tijdens kantooruren voor belangstellenden te bezichtigen in de hal van het provinciehuis, Pythagoraslaan 101 in Utrecht. (Voor informatie: Karin.Tuinman@Provincie-Utrecht.nl, 030 - 258 33 25)

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie