Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Discussie bestrijdingsmiddelen over hoofd consument

Datum nieuwsfeit: 23-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht Alternatieve Konsumenten Bond


Onderwerp: verboden bestrijdingsmiddelen
Datum: 23 augustus 2000

Discussie bestrijdingsmiddelen over hoofd consument

Op dinsdag 22 augustus vergaderde de Tweede-Kamercommissie landbouw over de negen door Pronk en Faber verboden bestrijdingsmiddelen. De discussie wordt gevoerd over de hoofden van consumenten. De kamerleden van D66, VVD en CDA die aandrongen op dit spoedoverleg, stellen de economische belangen van een heel kleine groep, de tuinders die deze middelen nog gebruiken, boven de gezondheid van een enorme groep consumenten, en ook van de tuinders zelf. De Alternatieve Konsumenten Bond (AKB) vindt het een schande als de Tweede Kamer het verbod op de middelen, dat al in
1993 aangekondigd werd, terugdraait.

De reden waarom deze middelen verboden zouden worden is dat ze ernstige schade aan het milieu toebrengen. De schade voor de gezondheid lijkt niet aan de orde. Onlangs nog werd door Greenpeace en andere organisaties op aardbeien veel te hoge doses en zelfs illegale bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Twee van de negen stoffen die nu in het verdachtenbankje zitten (pirimifos-methyl en fenbutatinoxide) zijn bij toelating niet eens beoordeeld op gezondheidseffecten. En die gezondheidseffecten liegen er niet om. Schade aan het zenuwstelsel en voortplantingsorganen en kankerverwekkende eigenschappen komen het meeste voor. Uit de registratie van de afgelopen jaren door onderzoeksinstituut Rikilt blijkt dat de helft van de Nederlandse groenten en fruit gifresten bevat.

In de media wordt veelal de zielige boer opgevoerd. Die doet toch al zijn uiterste best en wordt straks slachtoffer van de concurrentie uit het buitenland. Ruim zeven jaar heeft de sector de tijd gehad te zoeken naar alternatieven. En die alternatieven zijn er. Daarbij is volgens de supermarkten, de klant ook nog eens bereid daarvoor meer te betalen! De AKB kan niet anders dan concluderen dat de sector zeer behoudend is en niet in staat op marktontwikkelingen in te springen. De overheid houdt al jaren de reguliere - mens- en milieu-onvriendelijke ­ teelt de hand boven het hoofd. Dat staat in schril contrast met de houding naar de biologische sector 'die zich marktconform moet ontwikkelen'. De AKB raadt consumenten dan ook aan gifgroente te laten staan en biologische producten te kopen. Voor het milieu, en vooral voor hun eigen gezondheid.

Einde persbericht

Meer informatie bij Liesbeth Barwegen
(communicatie@akb.a2000.nl)
tel: 020-6863338

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie