Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fin Marcus Grönholm pakt leiding in WRC

Datum nieuwsfeit: 23-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Marcus Grönholm pakt leiding in WRC

Peugeot 206 WRC-rijder Marcus Grönholm heeft de leiding genomen in de tussenstand van het World Rally Championship. De Fin Grönholm en zijn navigator Timo Rautiainen zijn vanaf het begin van de Rally van Finland aan kop gegaan en ze hebben de leiding niet meer uit handen gegeven. Daarmee wonnen ze voor de derde keer dit jaar, na ook de Rallys van Zweden en Nieuw-Zeeland op hun naam te hebben geschreven. Door de zege in Finland heeft Grönholm nu een voorsprong van 4 punten op zijn grote rivaal Richard Burns. In de tussenstand voor de fabrikanten heeft Peugeot nu nog maar een achterstand van 6 punten op nummer 2 (Subaru) en 9 punten op nummer 1 (Ford).

Marcus Grönholm kon zijn geluk niet op. Dit is fantastisch en al helemaal omdat het me in Finland is gelukt, waar ik al zoveel jaar heb geprobeerd te winnen. Ik maak nu zeker een kans om de titel te winnen. En vergeet niet dat we ook veel punten in het merkenkampioenschap hebben gescoord.

De Rally van Finland, de negende ronde van het World Rally Championship 2000, verliep van begin af aan goed voor het Peugeot-team. Aan het eind van de eerste dag stonden alle drie de Peugeots 206 WRC reeds in de top 10. Grönholm bleek over een helderziende blik te beschikken. Het is een goede dag voor ons geweest, maar ik voel dat er meer aan zit te komen wellicht voor mij, maar ook voor de auto, meende de Fin vrijdagavond. De druk op zijn schouders was hoog, na de overwinning in Nieuw-Zeeland en het voortreffelijke verloop van de eerste dag in Finland. Dat was te merken aan de lichte onzekerheid die bij Grönholm de kop opstak. Af en toe zit ik niet in een lekker ritme. Het team onderzoekt de afstellingen van de differentiëlen om er zeker van te zijn dat het aan mij ligt, en niet aan de auto.

Ook Sebastian Lindholm presteerde goed. Sterker nog, voor zijn eerste optreden in de 206 WRC is de omschrijving formidabel waarschijnlijk beter op zijn plaats. Immers, aan het einde van de eerste dag lag de ervaren rallyrijder al zevende en hij zou de rally uiteindelijk als vijfde eindigen. Lindholm en navigator Jukka Aho verkeerden zelfs in een positie om viervoudig wereldkampioen Tommi Mäkinen op te jagen. Het Peugeot-duo was zo goed op dreef dat het gedurende de drie rallydagen zelfs geregeld de snelste tijd voor een proef neerzette.

Ook François Delecour en co-piloot Daniel Grataloup waren voortdurend vooraan in het veld te vinden. Voor Fransman Delecour was de Rally van Finland extra zwaar, omdat hij, in tegenstelling tot de Finnen Grönholm en Lindholm, niet gewend is aan de Scandinavische rij-omstandigheden. De tweede dag ondervonden ze hinder van een verkeerde bandenkeuze. Uiteindelijk zou Delecour echter zelfs een WK-punt scoren, ondanks een drama op de laatste dag. Delecour: Na wat problemen met de aandrijving was ik zo vastbesloten om te finishen, dat ik vermoedelijk te langzaam ging. Tijdens de laatste proef gleed ik met slechts 30 km/h in een greppel en kwam de auto op zijn kant terecht. Gelukkig kon ik erna mijn weg vervolgen.

De grote man in Finland was zonder twijfel Marcus Grönholm. Die vond het zelfs jammer dat zijn rivaal Richard Burns op de tweede dag uitviel. Het begon net op een mooi gevecht te lijken. Maar ik heb het beslist niet rustig aan kunnen doen, want de auto is bij lagere snelheden moeilijker te rijden dan wanneer ik de limieten opzoek. Een goed excuus om flink de vaart erin te houden!

Vol goede moed bereidt de Equipe Peugeot Esso zich nu voor op de volgende rally. Deze is nieuw en vindt op Cyprus plaats. Marcus Grönholm: Op Cyprus begint iedereen op hetzelfde niveau, omdat we daar nog nooit eerder zijn geweest. Aan de twee asfaltrallys die daarna volgen, Corsica en San Remo, zal ik een hele kluif hebben. Dankzij mijn overwinning in Finland ben ik dan ik elk geval in de gelegenheid om met de top mee te vechten.

Uitslag Rally van Finland:

1. Grönholm/Rautiainen (SF/SF), Peugeot 206
2. McRae/Grist (GB/GB), Ford Focus

3. Rovanpera/Pietilainen (SF/SF), Toyota Corolla
4. Mäkinen/Mannisenmäki (SF/SF), Mitsubishi Lancer
5. Lindholm/Aho (SF/SF), Peugeot 206

6. Delecour/Grataloup (F/F), Peugeot 206

Stand wereldkampioenschap rijders:

1. Marcus Grönholm 44

2. Richard Burns 38

3. Colin McRae 36

4. Carlos Sainz 27

5. Tommi Mäkinen 26

6. Juha Kankkunen 18

14. François Delecour 3

17. Sebastian Lindholm 2

19. Gilles Panizzi 1
etc.

Stand wereldkampioenschap fabrikanten:

1. Ford 63

2. Subaru 60

3. Peugeot 54

4. Mitsubishi 33

5. koda 8

6. Seat 7

7. Hyundai 5

Volgende wedstrijd: Rally van Cyprus (CN), 7-10 september 2000.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie