Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

10e Nationale Jammarkt in Neede

Datum nieuwsfeit: 23-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
gemeente Neede

persbericht

Nummer 600, vrijdag 4 augustus 2000

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54


10e Nationale Jammarkt op woensdag 23 augustus in Neede
wordt een smulfestijn om je vingers bij af te likken

Op woensdag 23 augustus 2000 wordt voor het tiende jaar in het centrum van het Gelderse Neede de Nationale Jammarkt gehouden. Van 11 tot 18 uur worden op die dag door meer dan 125 standhouders allerlei soorten binnen- en buitenlandse jam, gelei, chutney en marmelade uitgestald. Niet alleen van fabrieken, importeurs en handelaren, maar tevens zelfgemaakte producten van jamhobbyisten. Ook andere artikelen, die met het conserveren van vruchten te maken hebben, worden verkocht. Plaatselijke winkeliers spelen op een creatieve manier in op het jamthema. Tevens wordt voor nog geen tientje het Needse receptenboekje "Lekker met jam" verkocht (Jamliefhebbers die ' 12,75 overmaken op giro 83.87.16 van de gemeente Neede, onder vermelding van "jamboekje" krijgen het receptenboekje thuisgestuurd).

Jam-pannenkoekenrace en jamsession

Vanwege het tienjarig jubileum worden extra activiteiten georganiseerd. Op het Kerkplein wordt door jamdiva Carolina Verhoeven en kook-o-loog Frank Morsink de eerste Needse jam-pannenkoekenrace gehouden. Deelnemers daaraan moeten getooid met muts en schort een pannenkoek bakken, met de koekenpan over het Kerkplein rennen, halverwege de pannenkoek opgooien, deze vervolgens van jam voorzien en opeten. Voorafgaand aan de finale zullen de koks van Frankie's Bistro een demonstratie pannenkoeken-opgooien geven. De winnaar van de jampannenkoekenrace krijgt van Frankie's Bistro een diner voor twee aangeboden. De troostprijs is onbeperkt pannenkoeken eten bij Frankie's Bistro. In Engeland wordt in het plaatsje Olney al sinds 1445 een pannenkoekenrace bij de kerk gehouden. Deelnemers aan de Needse race kunnen zich opgeven bij het gemeentehuis of Frankie's Bistro. Ook op het Kerkplein wordt door de leden van de Resford Band een jamsession gehouden. Gedurende de jammarkt zullen op diverse plaatsen bovendien de dansende klompen van de Needse Havezatedansers te horen zijn.

Spreekuur en historische etalage
De bekende jamspecialiste Carolina Verhoeven komt ook naar de Nationale Jammarkt in Neede om spreekuur te houden. Het publiek kan bij haar terecht met allerhande vragen op het gebied van jam-maken. Waarom wordt mijn jam niet dik? Kan ik jam maken zonder suiker? Waarom mislukt het inmaken? Carolina Verhoeven is eigenaresse van Culinair Historisch Museum en Kookschool "De Vleer" in Appelscha. Als culinair journaliste schrijft zij o.a. in het tijdschrift "Landleven", waarvan ook een stand op de jammarkt aanwezig is. Ter gelegenheid van de tiende jammarkt heeft het culinair historisch museum in de Oudestraat onder het motto "jam-maken in grootmoeders tijd" nu al een historische etalage ingericht.
Gat in de markt
Sinds het eerste jaar is de jamfabriek Geurts uit de Betuwe aanwezig. Ook "De Betuwe" en Hero Nederland zijn present. Vorig jaar waren twee buitenlandse jamproducenten, uit Engeland en Frankrijk, te gast; Dit jaar verwelkomen we de Spaanse mevrouw Roselli van Huerta San José, uit Engeland Lands Manor Products en uit Duitsland Reinhard Pella en Katja Fwieter. Andere buitenlandse jams, uit o.a. Engeland, Schotland, Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken worden geboden door de importeurs Brauer, Quality Fare, A.S.B. en Van Deest delicatessenimport. De importeurs van Britse producten bieden daarnaast ambachtelijke jams met drank, marmelades, chutneys, relishes, mincemeat, mintjelly en lemoncurd. Reformhuis Twente, Natuproducts en De Brink verkopen eko-jam. Geleermiddelen en inmaakartikelen komen van Unigel, Marskramer en Simmelink. De firma's Glaswaard en De Natuurlijke Molen vullen het al jaren bestaande gat in de (jam-)markt: zij verkopen lege jampotjes en specialistische conserveringsartikelen, waar veel vraag naar is.
Nieuwe gele kiwi
De importeur van de Nieuw Zeelandse kiwi's presenteert samen met fa. Pleiter de primeur van het jaar: de Zespri Gold, een gele kiwi die zich beter dan z'n groene zusje leent voor het verwerken tot jam. De firma Country Winery komt met wijnjam van pitloze druiven en kwekerij Reinderink heeft bosbessenstruiken en -jam. "Veluwe souvenirs" heeft vossebessenjam. De Pomologische Vereniging geeft voorlichting over oude en bijzondere fruitrassen en ook de Stichting Hoogstamfruit Rivierenland en het Wijngaardeniersgilde zijn present. De imkers Schenk en Oude Essink doen mee onder het motto "geen bijen, geen jam". Blauwe bessen om jam van te maken worden geleverd door de firma's Boers en Te Pas.
Eerste potje nieuwe oogst
Ook de bekende Limburgse stroopfabrieken Canisius-Henssen en Frumarco, de vruchtenbereiders sinds 1852, komen al enkele jaren naar Neede. De Wereldwinkel Lochem biedt jampotetiketten. Stichting Oogzorg Himalaya, de Oranjevereniging, Sportclub Neede en het Irian Jaya-project van de NH-Kerk zijn eveneens op een smakelijke manier present. Inmiddels traditioneel wordt door mevrouw Malingré, thans vrijwilligster van de Stichting Oogzorg Himalaya, aan het gemeentebestuur van Neede het eerste potje "nieuwe oogst" aangeboden. Collega-jamgemeente Tiel stuurt haar fruitambassadrices en corsowagenplakkers met informatie over het fruitcorso.
Levende fruitautomaat
Een groot aantal ondernemers in de Oudestraat en de Borculoseweg maakt er een fruitige zomerse dag van. De Needse bloemsierkunstenaar Joop Bouwmeester demonstreert bloemschikken met vruchtdragende onderdelen. Ook de supermarkten van Neede zijn op de Jammarkt aanwezig. Boekhandel Kramer en Uitgever DWZ/MAW verkopen kookboeken en receptenbundels, de VVV biedt "jamdorp Neede"-kaarten en -jam". En bij bakker Stroet staat een levende fruitautomaat en wordt een jamquiz gehouden. Bovendien wordt degene die de meeste jamkoeken verorbert gekroond tot jamkeizer. Even op adem komen van de marktdrukte kan men in de opengestelde NH-kerk of tijdens teatime bij de havezate Huize De Kamp.
Jamkoningin
Voor de zevende keer wordt in 2000 een Jamkoningin gepresenteerd op de Jammarkt. Deze activiteit nemen de OWP en de Ondernemersvereniging voor hun rekening. Wie zich Jamkoningin 2000 mag noemen wordt bekend gemaakt bij de opening van de Jammarkt om 11.00 uur op het Kerkplein. Zij wordt door de Needse ondernemers helemaal in het nieuw gestoken en krijgt van de OWP een reisje aangeboden. De Jammarkt valt samen met het SEN-zomerfeest en de Needse kermis.
Needse jamhistorie
De Nationale Jammarkt wordt georganiseerd door de gemeente Neede. Zij werd geïnspireerd door de jamhistorie van Neede. Jarenlang kende Neede de beroemde jamfabriek van de Tuinbouw Maatschappij "Gelderland". In de glorie jaren werkten hier 160 personen. De Needse "Superba" en "Supra" jam met het kenmerkende oranje-witte blokjesetiket werd over de hele wereld geëxporteerd. De hoge transportkosten nekten uiteindelijk de Needse jamindustrie. In 1931 is de productie gestaakt en werden de recepten en het klantenbestand verkocht aan Taminiau (thans Heinz) in Elst. Maar sinds de opkomst van de Nationale Jam-markt mag Neede zich weer met recht jam-gemeente noemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie