Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlands Carillon Duo speelt Bach in Ede

Datum nieuwsfeit: 23-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Ede
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Ede


- concert op woensdag 23 augustus -
Nederlands Carillon Duo speelt Bach

Woensdag 23 augustus aanstaande wordt de reeks zomeravondconcerten op de beiaard in Ede afgesloten met een Bachconcert van het Nederlands Carillon Duo. Ook dit duo heeft de optredens dit jaar in het teken staan van de 250e sterfdag van Johann Sebastian Bach (1685-1750).

Grote componisten, waaronder Bach zelf, schroomden niet om hun muziek ook voor andere instrumenten geschikt te maken. De vraag, hoever een beiaardier kan en mag gaan in het bewerken van muziek en wanneer de grens van het toelaatbare wordt overschreden, zou hiermee kunnen zijn beantwoord. Het Bachrepertoire voor beiaard is sinds de, vanaf 1970, jaarlijks terugkerende Bachconcerten sterk uitgebreid. Het regelmatig spelen van Bachwerken komt de beiaardcultuur alleen maar ten goede.

( foto beiaard)

Voormalig beiaardier Jaap van der Ende gaf ooit in korte accenten weer, wat hem dreef om de vioolsolowerken van Bach op de beiaard te spelen:
Bach maakte zelf de stap van strijkinstrumenten naar luit of klavier en omgekeerd. De stap naar beiaard vindt hierin grond; de Leuvense beiaardier Matthias van den Gheyn speelde in de 18e eeuw met groot succes vioolwerken op zijn beiaard. De werkwijze is alleen hiermee al historisch verantwoord;
er is een opvallende overeenkomst in de technische mogelijkheden tussen viool en beiaard;
de beiaard, hoogwaardig renaissance- en barokinstrument, heeft grote behoefte aan een sterke, oude literatuur om ook in de moderne muziek geloofwaardig te kunnen zijn;
dat nieuwe werken van onvoldoende gehalte door de tijdloze schoonheid van deze vioolsolos op de achtergrond kunnen raken zal de zuivere atmosfeer in onze steden buitengewoon kunnen bevorderen.

Bachwerken
Inmiddels raakt het spelen van Bach op de beiaard steeds meer ingeburgerd. Elke zichzelf respecterende beiaardier heeft wel grote Bachwerken op zijn of haar repertoire staan. Vaak gaat het om eigen arrangementen of om bewerkingen die beiaardiers onderling aan elkaar uitlenen. Het programma van woensdag 23 augustus ziet er als volgt uit:
Brandenburgs Concert IV in G BWV 1049 (Allegro, Andante en Presto); uit: Concert voor drie clavecimbels in d BWV 1063: Allegro (deel) 1; Vioolconcert in a BWV 1041 (Allegro, Adagio en Presto).

(foto beiaardiers)
Foto-onderschrift: Het Nederlands Carillon Duo: Boudewijn Zwart en Henry Groen (foto: Gemeente Ede / Jos van Engelen)

Zoals gebruikelijk is het spel van de beiaardier weer te zien op een TV-scherm in de hal van de toren of, bij mooi weer, buiten op de luisterplaats. Na het beiaardconcert vindt er om 20.15 uur weer een orgelconcert plaats, georganiseerd door het Orgelcomité Ede.

Programmaboekjes
Programmaboekjes met het volledige programma en informatie over de beiaard, de beiaardiers en de te spelen muziekstukken kunt u gratis verkrijgen in het raadhuis, de Openbare Bibliotheek, het Muziek- en Danscentrum Ede, het VVV-kantoor, en bij de toren vóór en tijdens de concerten.
Voor verdere informatie kunt u bellen met Jos van Engelen (secretaris van de Beiaardcommissie), afdeling Cultuur, Kunsten en Gemeentearchief Gemeente Ede, tel. (0318) 68 06 09.Ede, 16 augustus 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie