Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sail 2000 Amsterdam uitgebreid bij de NOS

Datum nieuwsfeit: 23-08-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Van : voorlichting NOS Radio en Televisie
d.d. : 17 augustus 2000
Nr. : 265

SAIL 2000 AMSTERDAM UITGEBREID BIJ DE NOS

Met rechtstreekse uitzendingen en dagelijkse Sail-Journaals

NOS-Actueel doet deze zomer op Nederland 1 en op TV2 uitgebreid verslag van Sail 2000. Dit nautische spektakel wordt van 24 tot 28 augustus voor de zesde keer in Amsterdam gehouden. NOS-Actueel besteedt in drie rechtstreekse uitzendingen op TV2 aandacht aan de Parade of Sail, de opening van het evenement en het Admiraalzeilen. Vanaf woensdag 23 augustus zendt de NOS op Nederland 1 een dagelijks Sail-Journaal uit.

Op de openingsdag (donderdag 24 augustus) zendt NOS-Actueel om 13.05 uur op TV2 rechtstreeks een impressie uit van één van de hoogtepunten van Sail, de Parade of Sail-In. De deelnemende schepen uit binnen- en buitenland, waaronder meer dan 20 grote dwarsgetuigde en langsgetuigde zeilschepen, de indrukwekkende tall ships, varen in konvooi van IJmuiden naar Amsterdam. Veel schepen hebben meegedaan aan de Tall Ships Race 2000 , die in april vanuit Genua en Southampton van start ging. De Parade wordt aangevoerd door de gloednieuwe clipper Stad Amsterdam, een reconstructie van clippers die halverwege de 19e eeuw vervoer van dure lading en passagiers verzorgden. Vanuit de NOS Sail-studio in de nieuwe Passagiers Terminal Amsterdam, waar de Stad Amsterdam zal afmeren, wordt overgeschakeld naar een helikopter met camera en naar de verslaggevers Wouter Kurpershoek en Gijs Wanders halverwege het Noordzeekanaal en aan het begin van de Amsterdamse haven.

Vanaf 20.00 uur gaat de NOS naar Amsterdam terug, waar rechtstreeks verslag wordt gedaan van de opening van het zeilevenement. In deze uitzending op TV2, die duurt tot 21.00 uur, vanzelfsprekend ook een uitgebreide terugblik op de Parade of Sail door het Noordzeekanaal en de aankomst van de tall ships in de Amsterdamse haven.

Op de slotdag van Sail 2000 geeft NOS-Actueel een impressie van het Admiraalzeilen op het IJ. Deze vlootschouw wordt afgenomen door 'admiraal' prins Willem-Alexander, die in het koninklijke jacht 'De Groene Draeck' langs honderden traditionele schepen zal varen. In deze uitzending, die wordt gepresenteerd vanaf het dek van de "Stad Amsterdam", ook een terugblik op de vier dagen van Sail 2000.

Op de vooravond van Sail, woensdag 23 augustus, zendt NOS-Actueel de eerste van vier dagelijkse Sail-Journaals uit. In deze 24 minuten durende uitzendingen volgt Annette van Trigt de activiteiten tijdens Sail op en rond de Amsterdamse haven. Arjan Nieuwenhuizen maakt dagelijks een bijzondere maritieme reportage over de passie van Nederlanders en de scheepvaart.

De presentatie van de Sail-uitzendingen is in handen van Annette van Trigt. Regisseurs zijn Rudolf Spoor en Martin de Groot
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Eindredactie: Dick van der Aart.

Inhoud van de uitzendingen:

Woensdag 23 augustus, Sail-Journaal, 19.00-19.20 uur Ned. 1

Aandacht voor de Sail-activiteiten in IJmuiden en andere aanloophavens. Vooruitblik op de Parade of Sail morgen en de voorbereidingen in Amsterdam.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Martin de Groot
Eindredactie: Dick van der Aart

Donderdag 24 augustus,

Sail 2000 Amsterdam: Parade of Sail , 13.05 - 13.30 uur TV2

Rechtstreeks verslag van de Parade of Sail met de aankomst van de eerste tall ships op het IJ in Amsterdam en (o.a. vanuit de lucht) het vertrek uit de sluizen van IJmuiden en de vaartocht door het Noordzeekanaal.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Rudolf Spoor en Martin de Groot
Eindredactie: Dick van der Aart

Sail-Journaal, 19.00 - 19.20 uur Ned. 1

Terugblik op de vandaag gehouden evenementen tijdens Sail 2000, met o.a. de Parade of Sail door het Noordzeekanaal en de aankomst van de deelnemende tall ships in Amsterdam. Ook aandacht voor de Sail-activiteiten in IJmuiden en de dagelijkse bijzondere maritieme bijdrage van Arjan Nieuwenhuizen.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Martin de Groot
Eindredactie: Dick van der Aart

Opening Sail 2000 Amsterdam, 20.00 - 21.00 uur TV2

Rechtstreeks verslag van de officiele openings ceremonie van Sail 2000 Amsterdam.

In deze uitzending ook een uitgebreide samenvatting van de Parade of Sail In, een van de hoogtepunten van het Sail-evenement, waarbij de tall ships en andere deelnemende schepen uit binnen- en buitenland in konvooi van IJmuiden naar Amsterdam varen.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Rudolf Spoor
Eindredactie: Dick van der Aart

Vrijdag 25 augustus, Sail-Journaal, 19.00-19.20 uur Ned. 1

Terugblik op de vandaag gehouden evenementen tijdens Sail 2000 in Amsterdam. Met o.a. de Streetparade en de prijsuitreiking van Prins Willem-Alexander aan bemanningen van tall ships die aan de zeilrace hebben meegedaan. Ook het Aquacorso in de IJ-haven en de show door de Koninklijke Marine.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Martin de Groot
Eindredactie: Dick van der Aart

Zaterdag 26 augustus , Sail-Journaal, 18.00-18.24 uur Ned.1

Terugblik op de vandaag gehouden evenementen tijdens Sail 2000 in Amsterdam. Met o.a. Grachtentocht en ringsteken met historische motorboten en de Pieremachocheltocht door de Amsterdamse grachten. Ook het Sail 2000 Shanty Festival met zeemansliederen en de dagelijkse bijdrage van Arjan Nieuwenhuizen.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Martin de Groot
Eindredactie: Dick van der Aart

Zondag 27 augustus, Sail 2000 Amsterdam: Vlootschouw op het IJ, 17.00-17.50 uur TV2

In de slotuitzending van de NOS van Sail 2000 ,die wordt gepresenteerd vanaf het dek van de clipper Stad Amsterdam, het Admiraalzeilen op het IJ en de vlootschouw, afgenomen door de beschermheer van de Stichting Sail, kroonprins Willem-Alexander. Daarnaast de Drakenbootraces in het Oosterdok en een terugblik op Sail 2000 met hoogtepunten en reacties.

Presentatie: Annette van Trigt
Produktie: Mike van Breemen en Jan Dijk
Regie: Rudolf Spoor
Eindredactie: Dick van der Aart

SAIL OP RADIO 1

Ook het NOS-Radio 1 Journaal is aanwezig op Sail 2000, met een eigen schip. Op een 39,5 lange spits (een historisch vrachtschip) wordt verslag gedaan van Sail. Het 'NOS-radio-schip' vaart mee met de Parade of Sail van IJmuiden naar Amsterdam. De dagen daarna ligt de spits in het Oosterdok, vlakbij het Scheepvaartmuseum. Een klein bootje vaart door Amsterdam waarop verslag wordt gedaan van alle Sail-gebeurtenissen. Op het historische vrachtschip worden gasten ontvangen die in de uitzending komen, zoals mevrouw Spits, de conservator van het Scheepvaartmuseum. Zij zal tijdens de Parade of Sail commentaar geven op de schepen die te zien zijn op Sail 2000. Ook in de uitzendingen van de EO op donderdag 24 augustus doen de NOS-verslaggevers Johan Dibbets en Paul Sanders regelmatig verslag van de Parade of Sail.

In de dagelijkse nieuwsuitzendingen van het Radio 1 Journaal wordt regelmatig overgeschakeld naar de spits in Amsterdam.

SAIL OP INTERNET:

Sail 2000 is ook uitgebreid te volgen op de internetpagina's van de NOS. Er is een internetredacteur ter plaatse die in samenwerking met NOS-Actueel verslag doet van het Sail-evenement door middel van verhalen en foto's. De rechtstreekse NOS-uitzendingen op TV2 zijn ook direct op de website van de NOS te zien. Aan het eind van elke Saildag is een kort videoverslag op te vragen. De NOS-Sailsite is te bereiken via www.nos.nl.

Voorlichting NOS Radio en Televisie
Fred de Vries
035 - 6775304

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie