Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Etappes Profronde van Nederland in Leeuwarden

Datum nieuwsfeit: 24-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leeuwarden

Profronde van Nederland

Twee etappes in Leeuwarden op 24 augustus

De Stichting Friese Elfstedentocht voor Beroepsrenners organiseert in Leeuwarden de 3de en 4de etappe van de Profronde van Nederland. Op 24 augustus is het wielerspektakel in de Friese hoofdstad te gast. Die dag wordt er naast de reguliere etappe een tijdrit gereden. Om de dag tot een succes te maken worden er diverse (verkeers-)maatregelen genomen.

De derde etappe
Route
De finish van de derde etappe vindt in Leeuwarden plaats. De wielrenners komen binnen via de Drachtsterweg en gaan daarna rechtsaf de Aldlânsdyk op richting de Vondelingweg. Via de Groningerstraatweg gaat het peloton naar de binnenstad om via de Oosterkade, Nieuweweg, Zaailand, Ruiterskwartier, Westerplantage, Groeneweg en opnieuw de Oosterkade en Nieuweweg te finishen op het Zaailand. De aankomst wordt verwacht omstreeks 11.50 uur.

De maatregelen
Vanaf 9.00 uur 's ochtends wordt het parcours in de stad gereed gemaakt. Daarvoor worden diverse zijwegen afgezet. Vanaf dat moment is de binnenstad afgesloten voor alle autoverkeer. Wel zijn er diverse oversteekplaatsen. Politieagenten regelen voor fietsers en voetgangers het oversteken van het parcours.

De vierde etappe
De route
De vierde etappe - de tijdrit - begint om 14.30 uur en eindigt om ca. 18.30 uur. De start is op de Westerplantage en vervolgens gaan de coureurs op volle snelheid via de Harlingersingel, Harlingerstraatweg richting Marssum de stad uit. 'Stadinwaarts' komen de renners weer binnen via de Harlingerstraatweg om via de Noordersingel, Noorderweg, Oosterkade en Nieuweweg te finish op het Zaailand.

De maatregelen
Zodra de laatste renner binnen is, worden de hekken e.d. opgeruimd en worden alle wegen vrij gegeven. Bevoorrading is dus mogelijk tot 9.00 uur. De wegen die in de binnenstad onderdeel uitmaken van het parcour zijn dan niet meer te gebruiken door auto's.

Fietsers kunnen langs de route rijden op de aanwezige fietspaden. De afzettingen zijn bemand door/namens de politie en deze laten bij afwezigheid van wielrenners voetgangers en fietsers oversteken. Bewoners worden eveneens doorgelaten om over te steken.

Parkeren
Op 24 augustus kan er gratis geparkeerd worden op de straten en pleinen in de hele stad. Men kan vooral gebruik maken van de grote parkeerterreinen zoals Arendstuin, Fonteinland, Catsplein, P & R terrein, Oosterbuurt, Rengerslaan, FEC en uiteraard de parkeergarages. De Klanderij is de hele dag open, de garage Zaailand is tot 9.00 uur bereikbaar. Tussen 12.00 en 13.00 uur kan men de garage Zaailand verlaten via de Willemskade en vanaf ca. 18.30 uur is de garage weer vrij te gebruiken. Een en ander hangt uiteraard af van de snelheid van de wielrenners.

Het Oldehoofsterkerkhof is tussen 9.00 en 18.00 uur niet te bereiken of te verlaten, maar is dus met name voor 'langparkeerders' een prima plaats. Overigens is parkeren in de binnenstad voor bezoekers en werkers mogelijk, maar tussen ca. 9.00 en 19.00 uur kan men niet gebruik maken van de auto. Parkeren langs het parcours is niet toegestaan.

Het parkeren in de zogenaamde schilgebieden - blauwe zone - moet ook deze dag in de vakken gebeuren, maar is niet gebonden aan de parkeertijd van 2 uur. Men hoeft de parkeerschijf dus niet te gebruiken.

Scheepvaart
De bruggen in de stad zijn uiteraard gestremd voor het scheepvaart verkeer.

Openbaar vervoer
Ook de busroutes zijn aangepast en mijden het parcours. De stadsdiensten rijden dan via de Willem Lodewijkstraat en de oostelijke rondweg, net als de streekbussen naar noordelijke en oostelijke bestemmingen. De streekbussen naar westelijk gelegen bestemmingen rijden via de Newtonlaan de stad in en uit.

Vrijdagmarkt begint later dan normaal op het Wilhelminaplein Na afloop van het evenement worden de winnaars gehuldigd en worden tenten, podia, terras, etc. opgeruimd. Derhalve blijft het Wilhelminaplein en de omgeving afgesloten voor verkeer. De vrijdagmarkt - ditmaal met muziek - begint daarom om 12 uur en gaat door tot 18 uur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie