Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Utrecht wil sloopbesluit Oud Wulvenlaan uitstellen

Datum nieuwsfeit: 24-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht

Utrecht, 24 augustus 2000

SP: sloopbesluit Oud Wulvenlaan uitstellen

Eerst onafhankelijk onderzoek naar draagvlak

De gemeenteraadsfractie van de Socialistische Partij wil dat de gemeenteraad het besluit over de sloop van de 161 woningen aan de Oud Wulvenlaan e.o. in Hoograven uitstelt, tot een onafhankelijk onderzoek gedaan is naar het draagvlak onder de bewoners. Op grond van onderzoek van de bewonerscommissie lijkt het draagvlak zeer geringl. De woningen zijn weliswaar op een aantal punten verouderd, maar in tegenstelling tot de flats aan de Montfoortlaan bouwtechnisch in redelijke staat. Ook is er geen sprake van verpaupering. De huren bedragen tussen 600 en 700 gulden per maand. Omdat huizen in deze prijsklasse steeds schaarser worden zullen de meeste bewoners na verhuizing al gauw 200 tot 300 gulden extra moeten betalen.

De SP wijst erop dat in de Woningwet (Besluit Beheer Sociale Huursector) is vastgelegd dat woningcorporaties bij ingrijpende veranderingen, zoals sloop, vooraf terdege het draagvlak onder de bewoners moeten onderzoeken. Eigenaar Mitros heeft eind juni de bewoners echter alleen maar gevraagd waarheen ze na sloop zouden willen verhuizen. Er werd dus gedaan alsof de discussie over sloop al een gepasseerd station is. Omdat in het complex veel oudere en allochtone bewoners wonen zijn deze door de taktiek van Mitros overbluft. De SP wil daarom dat een onafhankelijke partij alsnog zorgvuldig onderzoekt of de bewoners wel behoefte hebben aan sloop. Indien het draagvlak gering is, zou het plan afgeblazen moeten worden. Het complex kan dan beter een opknapbeurt krijgen.

Een ander dubieus onderdeel van het plan is de
verhuiskostenvergoeding. De gemeente wil standaard f 5000 uitkeren. Uit een recent vergelijkend onderzoek van de SP Tweede-kamerfractie in vijfentwintig (middel)grote steden blijkt echter dat zowel in Amsterdam, Rotterdam als Den Haag de basisvergoeding inmiddels f 8000 bedraagt. Dit bedrag is gebaseerd op een onderzoek van het NIBUD uit
1998, waarin voor een 4-kamerflat de werkelijke verhuis- en herinrichtingskosten uitgerekend werden. Voor huurders die kunnen aantonen dat ze hogere schade geleden hebben zijn door verschillende kantonrechters inmiddels bedragen tot f 15.500 toegekend. De SP heeft in het verleden al verschillende keren aangedrongen op verhoging van de vergoedingen in Utrecht en zal tijdens de raadsvergadering van 31 augustus aandringen om in de pas te gaan lopen met de andere grote steden.

Inlichtingen:

Paulus Jansen, tel.(06) 51844755

Gerard van der Vlist, tel.(06) 22223092


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie