Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Postbezorging PTT onder de maat

Datum nieuwsfeit: 24-08-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Consumentenbond

Postbezorging PTT onder de maat

Uitkomsten onderzoek schokkend

PTT post komt zijn plicht om 95% van alle brieven de volgende dag te bezorgen niet na. Vooral poststukken die op zondag in de brievenbus gaan en brieven die geadresseerd zijn aan postbussen komen te laat op hun bestemming. Van alle post komt maar 85% daadwerkelijk de volgende dag aan. Verkeerd bezorgde, en teruggestuurde post wordt slecht afgehandeld en raakt vaak zoek.

Bij standaardpost naar de VS verdwijnt er zoveel dat de dienst beter kan worden opgeheven. Eén op de 5 brieven komt nooit meer boven water. Netjes schrijven helpt wel om een brief goed over te laten komen. Positief is dat alle verstuurde 50 brieven en 50 pakketten met een duidelijk zichtbare waardevolle inhoud zonder problemen zijn aangekomen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek, vandaag gepubliceerd in de nieuwste Consumentengids.

De Consumentenbond deed twee steekproeven (eind januari en april) waarbij 2400 handgeschreven brieven naar 15 verschillende adressen zijn gestuurd. Slechts 89% van de brieven met een streekpostbestemming werd de volgende dag bezorgd, terwijl PTT Post op grond van het Besluit Algemene Richtlijnen Post (BARP) de verplichting heeft 95% van de post de volgende dag te bezorgen.

Bij de overige bestemmingen is het nog slechter gesteld. Eén op de vijf komt de volgende dag niet aan. Tellen we de streekpost en overige bestemmingen bij elkaar op, dan blijkt dat slechts 85% van de post de volgende dag aankomt. Ruim onder de eigen PTT-norm.

Post gericht aan bedrijven komt ook niet altijd even goed aan. Vooral de post die naar een postbus wordt verzonden: minder dan 60% kwam de volgende dag aan. Op zondag geposte brieven blijken niet onder het ééndagsstreven van de PTT te vallen. 94 van de honderd brieven naar een postbusnummer komt pas dinsdag aan.

Brieven van standaardmaten hebben de grootste kans om de volgende dag aan te komen. Net zoals het bevorderlijk voor een snelle bezorging schijnt te zijn om duidelijk te schrijven.

De prestaties voor post met een priority zegel zijn over het algemeen heel behoorlijk. Opvallend is wel dat de post vanuit het buitenland naar Nederland gemiddeld korter onderweg is dan andersom. De priority post naar de VS voldoet redelijk aan de verwachting, zeker in vergelijking met de standaardpost naar de VS. Slechts 22% komt aan binnen de toegezegde 8 tot 12 werkdagen. Gemiddeld is een brief een maand onderweg, en van de 100 brieven kwamen er 20 niet aan.

De Consumentenbond vindt de uitkomsten van het onderzoek schokkend, omdat al sinds 1998 beterschap is beloofd. De bond wil op korte termijn een gesprek met PTT Post om tot een oplossing te komen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie